Wijk bij Duurstede, 12 januari 2018. Op donderdag 11 januari 2018 werd bij bridgeclub Dorestad de laatste wedstrijd gespeeld van de 3e parenserie. Die serie werd gewonnen door Arna van Schijndel en Theo Roeleveld. In de B-lijn waren Rudyard Regout en Mark Huisman de sterksten en zij keren weer terug naar de A-lijn. Die promotie werd ook behaald door Wil en Wim van Putten, Henriette en Herman Veenendaal en Ineke Mondriaan en Eric Harmsen. De uitslag van de laatste wedstrijd staat verderop.

Mix aan bied- en slem-mogelijkheden op spel 3

Oost/West hebben slem in handen. Dat kan zowel in schoppen als in harten. Het bijzondere is dat schoppen een gemakkelijke troef is, maar met harten is het zweten. West opent de bieding. Met schoppen als troef heeft die 9 vaste slagen, 5 in schoppen, 3 in harten en 1 in klaver. De 1e mix aan openingsboden dient zich direct aan. Je moet sterk openen en dat kan met 2 schoppen of 2 klaver. Wanneer je met 2 schoppen opent dan zijn er tal van bridgers die er vanuit gaan dat er hooguit één gat in de schoppens mag zijn. West mist de heer en vrouw dus dat zijn twee gaten. Dan open je met 2 klaver en omdat Oost een leuke kaart mee heeft zal het slem bieden niet zo moeilijk zijn. Op een 2 schoppen opening maakt Oost er direct 4 van, waarna West via azen vragen weet dat er klein slem schoppen geboden kan worden. Na een 2 klaver opening zal Oost met 2 harten volgen. West biedt daarna 3 schoppen. West moet springen omdat er geen 8 maar 9 vaste slagen zijn. Oost steunt de schoppens waarna slem in het verschiet ligt. Dit contract maken is voor West niet zo moeilijk. Er zijn geen verliezers in harten, ruiten en klavers. Alleen de snit op schoppen heer kost een slag, met uitzondering voor degenen die door de kaarten kunnen kijken en direct schoppen aas slaan.

Slem in hartens

Wanneer West met 1 schoppen opent dan verloopt het bieden heel anders. Oost heeft 10 punten en biedt 2 harten. Wanneer je klaver en ruiten overslaat dan is zo’n bod altijd minstens een 5-kaart. West heeft er drie mee en die stuurt nu aan op slem in harten te spelen door Oost. Bij een uitkomst in ruiten staat de leider direct voor het probleem dat de controle in die kleur weg is wanneer er wordt begonnen met drie keer troef trekken. Je bent dan op tafel en moet naar de hand om de snit op schoppen heer te nemen. Dat kan met klaver heer. Daarna de snit waarna Noord aan slag komt en ruiten speelt. Down! Het kan wel goed aflopen als je na de uitkomst direct de snit op schoppen heer neemt. Als die fout zit dan is er wel controle in ruiten. Als Noord ruiten vervolgt dan troef je op tafel in en speelt daarna 2 keer troef. Je speelt daarna naar klaver heer, trekt de laatste troef en gaat met schoppen 4 naar de tafel om de laatste verliezers op de schoppen op te ruimen. Slem gemaakt. Met direct de schoppen snit loop je het risico dat er een aftroever volgt in schoppen. Dat risico moet je nemen wil je slem maken.

Uitslag

A-lijn

 1. Janny Pastoors en Lidwien van Grinsven, 63.39%
 2. Tiny Hunefeld en Jose Koldenhof, 59.52%
 3. Marijke Hendriks en Rik de Gier, 59.23%
 4. Wilma Roeleveld en Henk Aardoom, 58.33%
 5. Diana Vroegindewey en Rina Slagmolen, 56.07%
 6. Arnold Pastoors en Arno Lodder, 55.71%
 7. Fridtjof Egeler en Max van Putten, 55.06%
 8. Willy Vink en Ria Cavadino, 50.00%

B-lijn

 1. Wil Schram en Maarten Veen, 65.63%
 2. Rudyard Regout en Mark Huisman, 64.06%
 3. Janneke en Miel van Tilburg, 60.16%
 4. Wil en Wim van Putten, 58.85%
 5. Mieke van ’t Nedereind en Dia Rutten, 57.29%
 6. Ineke Mondriaan en Eric Harmsen, 57.03%
 7. Lies van Koevorden en Evelien Brocken, 55.99%
 8. An Pastoors en Ben van Schijndel, 54.43%

Gratis nieuwsbrief

Aanmelden of afmelden

De nieuwsbrief wordt dagelijks na 18.00 uur gemaild.
captcha