Wijk bij Duurstede, 11 november 2017. Op donderdag 9 november 2017 werd bij bridgeclub Dorestad al weer de 4e wedstrijd gespeeld van de 2e parenserie. De uitslag daarvan staat verderop.

Workshop

Zoals al werd aangekondigd komt er weer een workshop bridge. Die staat gepland op maandagavond 27 november 2017 en wordt gehouden in het E & E Gasthuis in Wijk bij Duurstede. Aanvang 19.30 uur en duurt tot ca. half 10. Kosten € 2 per persoon. Opgeven voor deze workshop kan via het Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Dummy Reversal

Over het algemeen zal een leider zijn speelplan maken door na de uitkomst het spel te beoordelen vanuit zijn hand. Die heeft of evenveel troeven dan de dummy (dan meestal 4:4) of meer (vaak 5:3). Maar er kunnen spellen zijn waar de omgekeerde situatie van toepassing is en waar de dummy meer troeven heeft dan de leider. In dat geval is het bijna altijd aan te bevelen om het spel te beoordelen vanuit de dummy. Die situatie heeft een mooie Engelse naam en heet “Dummy Reversal”. Spel 2 is een schoolvoorbeeld daarvan. Oost heeft 17 punten en een SA-verdeling. Die opent met 1SA. West heeft een waardeloze hand en zal niets kunnen bijdragen aan een SA-contract. Maar, wanneer klavers troef is dan wordt het een ander verhaal. Via de Jacoby-conventie kan West 2 schoppen bieden en daarmee aangeven dat er weinig punten zijn, maar dat er wel lengte is in één van de lage kleuren. Daarin moet dan ook worden gespeeld en niet in SA. De leider (Oost) gaat in dit geval 3 klavers spelen. Zuid komt uit met harten aas en Oost gaat nu een speelplan maken. Er zijn 2 verliezers in klaver, geen in ruiten, 2 in harten en 5 in schoppen. Het wordt een hele toer om dat voor elkaar te krijgen. Maar ….. hoe gemakkelijker wordt het bridgeleven wanneer je het speelplan maakt vanuit de dummy. Dan zijn er ook 2 klaver verliezers, 1 in ruiten, 2 in harten, maar geen in schoppen. Aan de klaver en harten verliezers kun je niets veranderen, maar die van ruiten kun je introeven. En wanneer je schoppen heer speelt dan kun je later een harten verliezer kwijt op schoppen vrouw. 3 klaver gemaakt, terwijl SA een kansloos parkoers is.

SA met een hoge 5-kaart

In dit spel heeft Oost een 5-kaart in een hoge kleur. Niet iedereen zal dan met SA openen. In veel gevallen zal 1 schoppen het openingsbod worden. Dat wordt hier een drama, want West brengt dan niets mee en de tegenstanders zullen dat contract dus down spelen. Wanneer je besluit om een 1SA-opening ook mogelijk te maken met zo’n 5-kaart dan bestaat het gevaar dat een fit in die kleur verzuipt als partner er een 3-kaart in heeft. Dat kun je voorkomen met de Niemeier-conventie. Die conventie lijkt op Stayman, maar is uitgebreid met de mogelijkheid van het omgaan met de 5-kaart. Deze conventie is dus nuttig, maar ook ingewikkeld. Een misverstand is zo gemaakt en daarom is het beter dat beginnende bridgers het voorlopig bij Stayman houden.

Uitslag

A-lijn

 1. Janny Pastoors en Lidwien van Grinsven, 60.71%
 2. Arnold Pastoors en Arno Lodder, 60.54%
 3. Jeanette van Donselaar en Max van Putten, 58.04%
 4. Ditty Verschoor en Adri Vergeer, 57.74%
 5. Tonny Rijkenhuizen en Kees Kroon, 56.49%
 6. Wilma Roeleveld en Henk Aardoom, 55.36%
 7. Lies van Koevorden en Evelien Brocken, 51.19%

B-lijn

 1. Riet Metzlar en Hilda van Reenen, 65.28%
 2. Henny Luiten en Jan van Beek, 62.96%
 3. Mariet Smits en Thea Smit, 61.81%
 4. Wil Schram en Maarten Veen, 60.88%
 5. Wil en Wim van Putten, 59.26%
 6. Luus en Ad Wesseling, 57.87%
 7. Anja Lucassen en Elly Everts, 51.39%
 8. An van Wijk en Thea Flaman, 51.39%
 9. Lenie Kiestra en Robert van Grinsven, 51.39%
 10. Ineke Mondriaan en Eric Harmsen, 50.00%

De anderen scoorden lager.

Gerelateerde artikelen

Gratis nieuwsbrief

Aanmelden of afmelden

De nieuwsbrief wordt dagelijks na 18.00 uur gemaild.
captcha