Wijk bij Duurstede, 14 november 2018. Afgelopen zondag ronde karttalent Milan Kok het kartseizoen in het Belgische Genk in stijl af. Tijdens de zesde en laatste ronde van het GK4-kampioenschap denderde de elfjarige inwoner van Wijk bij Duurstede naar de dagzege en pakte daarmee het kampioenschap in de Mini Parilla-klasse. Het was loon naar werken voor de snelle rijder die het hele seizoen voorin te vinden was geweest en nu zijn eerste titel won.

Eerste titel

“Ik ben hartstikke blij. Mijn eerste titel, dat voelt geweldig. Toen ik over de finish kwam, dacht ik ‘yes, eindelijk’", zei Milan kort na afloop van de derde race. “Hier heb ik het voor gedaan. Ik ben al eens derde geweest in een kampioenschap. Dat was in 2016 in de Honda Cadet-klasse. Maar dit is natuurlijk veel mooier.”

Niet meer mis

Milan wist al vroegtijdig dat het niet meer mis kon. Als hij tijdens de eerste twee races van het weekeinde bij de eerste drie zou eindigen, was hij kampioen. Welnu, dat gebeurde! In de eerste race werd hij tweede en toen hij vervolgens de tweede race won, was het kampioenschap binnen. Door daarna tijdens de laatste race van het seizoen tweede te worden, legde hij beslag op het dagklassement en pakte hij de titel in stijl.

Regenachtig

Het was wel heel spannend geweest. Het weekeinde was regenachtig en een natte baan zorgt vaak voor heel andere uitslagen dan races op een droge baan. “Ik was wat zenuwachtig”, bekende Milan. “Maar ik was niet bang om fouten te maken. Rijden in de regen is een toponderdeel in het karten voor mij. Ik vind dat altijd heel leuk om te doen. Een beetje driften op slicks en het is sowieso moeilijker dan rijden op droge. Het is dus een grotere uitdaging en dat vind ik leuk. Ik heb er ook veel op getraind. Dat heeft er voor gezorgd dat ik meer zelfvertrouwen heb tijdens het rijden op een natte baan.”

Dagoverwinning

Dat bleek zondag wel, met zijn fraaie dagoverwinning. En die had hij ook min of meer nodig om kampioen te worden. Dat hij nu zijn eerste titel op zijn palmares heeft mogen bijschrijven, kwam overigens niet helemaal als een verrassing natuurlijk. Milan wist dat hij snel was en om te strijden om de eerste drie plaatsen in de titelstrijd. “Ik had verwacht dat ik misschien wel tweede kon worden. Dat ik nu dan kampioen ben, is wel bijzonder. Er deden veel goede rijders mee, zoals Sacha (van ’t Pad Bosch), Julian (Kamen) en Tristan (Kroone).”

Slim gereden

Hoe hij het dan toch flikte? “Ik heb geprobeerd slim te rijden door vooral in de laatste twee rondes van een race aan te vallen. Daar hebben mijn vader en Kurt (Timmermans, zijn teambaas) me heel erg mee geholpen.”

Nu zit zijn seizoen erop en kan Milan zich gaan voorbereiden op volgend seizoen. Dan stapt hij over naar een hogere klasse. Hij gaat dan ook veel trainen. Om te beginnen komend weekeinde. “Dan ga ik voor het eerst testen. Sowieso op zondag en misschien ook op zaterdag. Ik kijk er heel erg naar uit!”

Milan Kok bedankt zijn vader en moeder.

Gratis nieuwsbrief

Aanmelden of afmelden

De nieuwsbrief wordt dagelijks na 18.00 uur gemaild.
captcha