Wijk bij Duurstede, 18 april 2021. Finn en Tycho waren deze week aan het graven in een droge sloot. Ze vonden stenen, rommel.....maar ook iets bijzonders. Ze vonden een oude pijpenkop. Waar hadden ze dat toch eerder gezien?

De Horn en het museum

Finn en Tycho zijn leerlingen van De Horn, waar op de locatie ‘t Kompas het museum van Wijk bij Duurstede tijdelijk is gevestigd. In een vitrine lagen ook van die stenen pijpen. Als zo’n kop in het museum ligt, dan is deze vondst best bijzonder, dachten de twee jongens.

Finn en Tycho houden van geschiedenis

‘Ik vind het leuk’, vertelt Finn, ‘want het is heel leerzaam en ik vind het leuk, want je weet dan ook hoe het vroeger was’. Tycho:’ Ik vind het heel leerzaam en heel leuk. Je leert dingen die vroeger bestaan’.

Onderzoek

Tycho en Finn hebben ook onderzoek gedaan. Wanneer werden deze pijpen gebruikt? In de jaren dertig van de zeventiende eeuw was het roken algemeen. Het pijproken zelf was al in de zeventiende eeuw niet voorbehouden aan mannen, dames uit de hoogste kringen rookten een pijp. In de achttiende eeuw rookten ook vrouwen uit lagere kringen een pijp Mag onze pijp ook in de vitrine van het museum? ‘We zagen dezelfde pijpen ook in de vitrine liggen in het museum’, vertelde Tijcho. ‘Mag onze pijp nu ook in de vitrine’? Deze vraag wordt doorgespeeld aan de conservator van het museum. Zal deze archeologische vondst voortaan te bewonderen zijn in het Wijkse museum? U zult het zien!

Gratis nieuwsbrief

Aanmelden of afmelden

De nieuwsbrief wordt dagelijks na 18.00 uur gemaild.
captcha