Wijk bij Duurstede, 22 oktober 2021. Minder vechtscheidingen, minder kinderen die ernstig in de knel raken. Dat is het doel van het project ‘Scheiden Zonder Schade’, een initiatief van de gemeenteraad, dat in overleg met talloze betrokkenen is opgesteld. Na unanieme steun van college en raad kan de pilot nu van start.

Vechtscheidingen veroorzaken veel schade, ook voor de betrokken kinderen, zegt Ed Speijer, VVD-raadslid en samen met D66-raadslid Bart van Asperdt en D66-steunfractielid Marijke Dekker initiatiefnemer van Scheiden Zonder Schade. “De gevolgen kunnen enorm zijn. Denk aan emotionele problemen, een laag zelfbeeld, slechtere prestaties of achterstand op school, depressie, drugs- en alcoholgebruik, armoede en problemen bij het (later) zelf aangaan van relaties.”

Hoe dan?

Maar hoe voorkom je als samenleving vechtscheidingen? “Door zo vroeg mogelijk heldere, objectieve informatie en mediation te bieden”, meent Van Asperdt. ”Natuurlijk spelen emoties een grote rol. Maar het is belangrijk om op een rationele manier alle mogelijke consequenties te bespreken, ook de gevolgen voor de kinderen. Alleen dan kun je als volwassenen in gesprek blijven, de juiste beslissingen nemen en deze vastleggen in een passende en werkbare juridische overeenkomst. Bij zo’n traject zitten bij voorkeur beide ouders vanaf het begin samen met een mediator aan tafel.”

Pilot

Divosa, het landelijke kennisplatform voor het sociaal domein, start momenteel op verzoek van het ministerie van Justitie en Veiligheid met pilots, ook over scheiden. Ook Wijk bij Duurstede komt in aanmerking. Speijer: “Divosa brengt veel kennis en ervaring mee. En een subsidie van maximaal 160.000 euro. De pilot duurt een jaar en sluit naadloos aan op ons idee en op de Maatschappelijke Agenda van de gemeente. De uitvoering is in handen van Stichting Binding, die daartoe wil gaan samenwerken met een netwerk aan organisaties die bij scheidingen betrokken kunnen zijn.”

Gezamenlijk initiatief

Het idee is door burgemeester, wethouders, raad en Stichting Binding enthousiast omarmd, en onlangs unaniem door de gemeenteraad aangenomen. Dekker: “Dat geeft positieve energie. Toevallig kwam het nu uit onze koker, maar het is altijd bedoeld geweest als een initiatief van de hele raad. Belangrijk om samen te werken: college en raad, coalitie en oppositie. Over de eigen schaduwen heen te stappen. Met één doel voor ogen: minder leed voor de Wijkse kinderen.”

Gratis nieuwsbrief

Aanmelden of afmelden

De nieuwsbrief wordt dagelijks na 18.00 uur gemaild.
captcha