Wijk bij Duurstede, 15 september 2021. Op zaterdag 18 september, 09.30 - 12.30 uur, gaan wij tijdens World Cleanup Day 2021 naar buiten. Samen met 180 landen steken we de handen uit de mouwen voor een schonere planeet! Ons doel? Het opruimen van zoveel mogelijk zwerfafval! En ook het verkrijgen van waardevolle informatie over het soort afval dat in het milieu ligt.

De werkgroep Opgeruimd Wijk van Vereniging Natuur en Milieu, IVN afdeling Wijk bij Duurstede nodigt u uit om samen aan de slag te gaan.

Werkgroep Opgeruimd Wijk

De werkgroep bestaat inmiddels uit ruim 100 vrijwilligers uit de hele gemeente. Zij houden het hele jaar een stukje van hun eigen woonomgeving vrij van zwerfvuil. Tijdens de World Cleanup Day gaan we vooral op de andere plekken aan de slag.

Samen met de Watersportvereniging Rijn en Lek, de Kanovereniging Dorestad en de Scouting Sealions

Samen met deze verenigingen richten we ons op de oevers langs de Lek, zodat de oever vanaf de wal en vanuit de waterkant afvalvrij wordt gemaakt. We geven de resultaten van deze opruimactie door aan de organisatie van Schone Rivieren voor hun onderzoek naar zwerfafval langs de rivieren. Iedere vereniging werkt vanuit zijn eigen locatie.

Plastic flesjes

Op World Cleanup Day wordt speciaal aandacht besteed aan plastic flesjes. In 2020 stond het plastic flesje nog op no. 4 van meest gevonden afvalitems in Nederland, maar wij verwachten dat flesjes dit jaar lager zullen scoren, omdat er vanaf 1 juli statiegeld op kleine flesjes is geheven. Ook deze resultaten geven we door voor het onderzoek.

Start en afsluiting

Deelnemers verzamelen vanaf 9:30 uur bij de Gemeentewerf (Middelweg Oost 1). Na de koffie of thee gaan we rond 10:15 uur naar de verschillende opruimlocaties. De werkgroep zorgt voor extra grijpstokken, zakken, ringen, hesjes en afvoer van het afval. Het is handig als u op de fiets komt, want niet alle locaties liggen op loopafstand van de Gemeentewerf. Rond 12:30 uur sluiten we gezamenlijk af met een lunch.

Doet u (weer) mee?

Aanmelden is noodzakelijk via een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Gezien de coronamaatregel van 1,5 meter afstand binnen is er namelijk een maximum van 50 deelnemers.

Gratis nieuwsbrief

Aanmelden of afmelden

De nieuwsbrief wordt dagelijks na 18.00 uur gemaild.
captcha