Wijk bij Duurstede, 23 augustus 2021.Stand by Duurstede zoekt gemotiveerde vrijwilligers. Recent stond in de lokale pers een stuk over het toenemend aantal mantelzorgers in onze gemeente. Stand by Duurstede is een groep die al jaren met vrijwilligers, mantelzorgers ondersteunt en ontlast. Hun aanpak is simpel: de vrijwilliger past op de patiënt, zodat de mantelzorger met een gerust gevoel even de deur uit kan.

Vijf jaar gelden startte Hans van Osenbruggen Stand by Duurstede op, want actie was volgens hem nodig. Van Osenbruggen: ‘Ik ben van het type niet lullen maar poetsen. Dus niet lullen of onderzoeken over wat en wie mantelzorgers zijn en waar ze vastlopen en overbelast raken, maar ze helpen met een eigenlijk eenvoudig concept. .Het concept is simpel: het is een soort oppasservice voor mantelzorgers. Zodat deze er even tussenuit kan en er toch iemand is voor de persoon die hulp nodig heeft.’

Inmiddels heeft Van Osenbruggen een mooie club vrijwilligers, die zich keihard inzet. ‘Maar we kunnen nog meer mensen gebruiken! Met de huidige club lopen we tegen onze eigen limiet aan, terwijl er steeds meer vraag is. Voor vrijwilligers is het belangrijk om te weten, dat we geen zorgverleners zijn! We voeren geen zorg-en huishoudelijke taken uit, maar zijn er om de patiënt gezelschap te houden en kunnen een activiteit doen die aansluit op hun wensen. Zoals een spelletje, voorlezen of samen een wandeling te maken.

Het vrijwilligerswerk van Stand by Duurstede is volgens van Osenbruggen verschrikkelijk mooi om te doen. ‘Mantelzorgers zorgen met alles wat ze hebben voor hun naaste, waardoor het alleen laten geen optie is! Voor de mantelzorger is het belangrijk, dat hij of zij er ook eens één of twee keer in de week uit kan. Soms voor een boodschapje, maar ook om naar een eigen hobby te kunnen blijven gaan. Het is fantastisch om de mantelzorgers een paar uurtjes in de week ondersteuning en ontlasting te kunnen bieden, zo legt de coördinator van Stand by Duurstede uit. De no nonsens aanpak past goed bij de vrijwilligers van Stand by Duurstede. Van Osenbruggen: ‘Ik lees vaak in de krant over mantelzorgers. Dat het er zoveel zijn ? Dat we goed moeten onderzoeken, wat ze nodig hebben? Wat de “waarde is voor de gemeente”? Maar wanneer je met de mantelzorgers aan de slag gaat, merk je dat vanzelf. En dus niet teveel onderzoeken, maar gewoon opstaan en er voor ze zijn . Mantelzorgers knokken vaak keihard voor hun naaste en vergeten soms zichzelf. Met onze vrijwilligers kunnen we ze weer een beetje tijd geven, om ook iets voor zichzelf te doen.’

Wie interesse heeft om het team van Stand by te komen versterken, kan contact opnemen met Hans van Osenbruggen of met mede coördinator Cora Leijtens Hans is bereikbaar via 06 – 44943655 en Cora via 06 27283710 of kijk op de website : www.standbyduurstede.nl en vul het contactformulier in.

Gratis nieuwsbrief

Aanmelden of afmelden

De nieuwsbrief wordt dagelijks na 18.00 uur gemaild.
captcha