Wijk bij Duurstede, 16 april 2021. Iedereen wordt opgeroepen om in het weekend van 17 en 18 april een half uurtje bijen te tellen in eigen tuin of balkon. Op de website, www.nationalebijentelling.nl, is een bijengidsje te vinden waar de meest voorkomende bijensoorten instaan met diverse tips om de verschillende soorten bijen te herkennen.

Onderzoekers gebruiken de resultaten van deze nationale bijentelling om meer over wilde bijen te weten te komen. Zo kunnen zij aan de hand van de resultaten zien waar de verschillende bijensoorten voorkomen in Nederland en of die aantallen landelijk toe- of afnemen of alleen in bepaalde regio’s. Na het vijfde achtereenvolgende jaar waarin de metingen plaatsvinden, verwachten wetenschappers dat er wel een trend zichtbaar wordt. Vorig jaar deden 10.000 mensen mee en werden ruim 130.000 bijen geteld.

De Nationale Bijentelling is heel belangrijk want het gaat met veel wilde bijensoorten in Nederland niet goed, met ongeveer de helft van de 360 wilde bijensoorten in Nederland gaat het niet goed of dreigen te verdwijnen. En dat is niet zo mooi want bijen zijn belangrijk voor ons, ze bestuiven 80% van alle eetbare gewassen en ongeveer 90% van de wilde planten. Zonder de bij loopt een groot gedeelte van onze voedselvoorziening gevaar.

Gratis nieuwsbrief

Aanmelden of afmelden

De nieuwsbrief wordt dagelijks na 18.00 uur gemaild.
captcha