Wijk bij Duurstede, 8 april 2021. Ondanks dat de corona crisis voortduurt, gaat het project Verbonden Buurt verder in het opzetten van Burenteams. ‘Want juist nu is het tijd om samen de strijd tegen eenzaamheid aan te gaan’, zo klinkt het vanuit projectleidster Gerda van Berkel. ‘Eenzaamheid hoort bij het leven, maar zou niet overheersend moeten zijn.’ Verbonden Buurt gaat de komende weken op zoek naar inwoners van Langbroek en De Heul die zich willen inzetten als Goede Buur. Ook zoeken wij vrijwilligers die dit lastige thema weer bespreekbaar willen maken, wij bieden hier een training voor aan.

Eenzaamheid

Verbonden Buurt is een project waarbij eenzaamheid aangepakt wordt door middel van het opstarten van Burenteams. Gerda van Berkel legt uit: ‘Mensen die eenzaam worden hebben vaak in verschillende stappen hun wereldje kleiner zien worden. Vaak is de eerste stap uit eenzaamheid ook weer iets kleins, van het doen van een bakje koffie tot het komen bij een activiteit die er mogelijk al lang is. Binnen ons project is het helemaal niet de bedoeling dat we veel nieuwe dingen gaan doen, maar we willen wel bij die buurtgenoot, die een beetje ondersteuning nodig heeft, binnen komen. Niet met allerlei professionals met dure taal, maar gewoon met andere inwoners die het gesprek aangaan. Samen bereik je immers het meest.’

Langbroek en de Heul

Verbonden Buurt gaat binnenkort aan de slag in Langbroek en De Heul. ‘Eigenlijk zijn we al bezig. In beide wijken zijn al mensen en initiatieven actief en daar zoeken we natuurlijk contact mee. Daarnaast gaan we vanaf volgende week bij elk huishouden in Langbroek en De Heul een brief met flyer bezorgen, met oproep om mee te doen. Hopelijk zetten we zo mensen aan het nadenken en komen ze ons, of dus eigenlijk hun buurgenoten helpen’, zo kijkt Van Berkel vooruit.

Vrijwilligers initiatief

Het project dat gestart is als groot vrijwilligersinitiatief heeft flink last gehad van corona. ‘Dat klopt. Eigenlijk hadden we bijna voor elke wijk al een Burenteam willen hebben, helaas is dat niet gelukt door de maatregelen rondom corona. We zijn ondanks deze tegenslag, steeds meer een begrip geworden. Nu is het moment om ook uit te breiden naar andere buurten, want de signalen van eenzaamheid komen steeds meer naar boven. Er voor je buren zijn is meer dan ooit belangrijk geworden!‘, aldus de projectleidster stellig. Inwoners die benieuwd zijn naar wat Verbonden Buurt inhoudt, kunnen contact opnemen met Van Berkel. Zij, en haar collega Laura, zijn telefonisch bereikbaar via het telefoonnummer van Stichting Binding: 0343-473070. Gemaild kan er worden naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Of kijk eens op de facebookpagina van Verbonden Buurt: facebook.nl/gerdaenlauraindebuurt.

Van Berkel sluit af: ‘Iedereen die ergens iets voor een Buur wil doen, kan zich aanmelden voor een intake gesprek, samen kijken we wat mogelijk is in uw situatie. Voor vrijwilligers die ons willen helpen bij het ondersteunen van buurtgenoten, hebben we een cursus klaar liggen. Helpt u ook het taboe rondom eenzaamheid te doorbreken?

Gratis nieuwsbrief

Aanmelden of afmelden

De nieuwsbrief wordt dagelijks na 18.00 uur gemaild.
captcha