Wijk bij Duurstede, 31 december 2020. Burgemeester Meerts van de gemeente Wijk bij Duurstede legt gebiedsverboden op aan drie mannen. Dat heeft te maken met hun betrokkenheid bij de brandstichting op 20 december jl. in Wijk bij Duurstede. Op twee filmpjes was te zien hoe brand werd gesticht op straat. Het filmpje ging veelvuldig rond op het internet en leidde tot onrust in Wijk bij Duurstede. Behalve de gebiedsverboden legt de burgemeester hen een last onder dwangsom op.

De politie hield eerder deze week twee mannen aan

Twee mannen werden op 27 en 28 december door politie aangehouden voor de brandstichting. Zij komen uit Wijk bij Duurstede en Culemborg. Een derde man uit Wijk bij Duurstede verklaarde de brandstichting te hebben gefilmd. Betrokkenheid bij de brandstichting kon niet worden aangetoond.

Politie en Boa’s zien toe op het gebiedsverbod en overtreding hiervan heeft gevolgen

De man uit Culemborg is tijdens oudejaarsavond en nieuwjaarsnacht niet welkom in de gemeente Wijk bij Duurstede. Hij heeft een gebiedsverbod gekregen voor deze hele gemeente. De twee anderen kregen ook een gebiedsverbod. Dat verbod geldt voor een gebied in en rondom het centrum van Wijk bij Duurstede. De politie en de boa’s zien er streng op toe dat alle drie de mannen dit verbod opvolgen. Als zij zich niet aan het gebiedsverbod houden, riskeren ze een gevangenisstraf van ten hoogste drie maanden. Of een geldboete van maximaal € 4.350.

Naast het gebiedsverbod kregen de drie mannen een last onder dwangsom opgelegd

De last onder dwangsom geldt voor het overtreden van de Coronaregels. Zijn de mannen in de komende dagen in de buitenruimte, en gaat het hierbij om groepsvorming met meer dan één persoon buiten hun huishouden? Dan moeten zij ieder per constatering een dwangsom betalen van €1.000.

Burgemeester Meerts wil met de maatregelen verdere openbare ordeverstoringen tegengaan

‘De heren hebben met hun actie de openbare orde ernstig verstoord,’ zegt burgemeester Iris Meerts. ‘Ze hebben willens en wetens brand gesticht in de openbare ruimte, hun actie gefilmd en breed gedeeld. We mogen van puur geluk spreken dat de schade uiteindelijk is meegevallen. Maar voor hetzelfde geld waren er gewonden gevallen – of nog erger. Ik heb bestuurlijke maatregelen getroffen tegen deze heren. Hiermee wil ik verdere openbare ordeverstoringen tijdens de jaarwisseling tegengaan.’

Deze aanpak is een duidelijk signaal dat overtredingen flinke gevolgen kunnen hebben

De politie trad doortastend op en er was snelle strafrechtelijke en bestuursrechtelijke opvolging. ‘Verstoringen van de openbare orde worden in Wijk bij Duurstede streng aangepakt,’ aldus Meerts. ‘Laat dit een waarschuwing zijn voor eenieder. Politie, OM en de gemeente trekken hierin samen op. We nemen alle meldingen en signalen van mogelijke overtredingen serieus. Ons doel is onze inwoners een leuke en veilige jaarwisseling te laten beleven en het jaar enigszins goed af te sluiten” aldus burgemeester Meerts.

Gratis nieuwsbrief

Aanmelden of afmelden

De nieuwsbrief wordt dagelijks na 18.00 uur gemaild.
captcha