Update 21 april 2020:

Maatregelen 21 04 2020 Ministerie 480x600

Lees alle (verlengde) maatregelen op de website van de Rijksoverheid.

Update 30 maart 2020:

Gisteren is een van de elf inwoners van Wijk bij Duurstede die besmet was met het coronavirus overleden. Burgemeester Iris Meerts: "Gisteravond ontving ik het verdrietige bericht dat één van onze inwoners is overleden als gevolg van het coronavirus. Dit raakt mij diep. Mijn gedachten gaan uit naar de naaste familie en vrienden, die dit verlies moeten verwerken. Ik wens hen heel veel sterkte en kracht toe in deze moeilijke periode." Lees de volledige update op de website van de gemeente.

Update 24 maart 2020:

aanscherping maatregelen 23maart kopie 480x600

Update 23 maart 2020:

Centrale huisartsenpost in Dorpshuis Odijk Huisartsen in de gemeente Bunnik en in Wijk bij Duurstede en Cothen starten vanaf woensdag 25 maart een gezamenlijke coronahuisartsenpost in het Dorpshuis Odijk. Deze huisartsenpost is speciaal voor patiënten van wie het vermoeden bestaat dat zij besmet zijn met het coronavirus en dusdanig ziek zijn dat een huisarts hen moet onderzoeken. Patiënten kunnen hier alleen terecht na een afspraak via de eigen huisartsenpraktijk. Lees hier meer over deze speciale huisartsenpost.

Update 16 maart 2020, 13.30 uur:

De GGD regio Utrecht heeft gemeld dat er een vierde persoon is besmet met het coronavirus in de gemeente Wijk bij Duurstede. Er is verder nog geen nadere informatie bekend.(Bron: Gemeente Wijk bij Duurstede)

Update 15 maart 2020:

Update 17.30 uur (Bron: Rijksoverheid.nl):

Het kabinet heeft aanvullende maatregelen genomen in de aanpak van het coronavirus. Scholen en kinderdagverblijven sluiten tot en met maandag 6 april. Datzelfde geldt voor eet- en drinkgelegenheden (niet voor hotels) en sport- en fitnessclubs.

Minister Bruins (Medische Zorg) en minister Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media) lichtten de maatregelen (gebaseerd op advies van het RIVM) toe tijdens een persbijeenkomst. De maatregelen zijn:

  • Scholen en kinderdagverblijven gaan dicht vanaf maandag 16 maart tot en met maandag 6 april. Het gaat hierbij om scholen in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs (dus ook Revius Wijk) en mbo.
  • Voor kinderen van ouders in bijvoorbeeld de zorg, politie, openbaar vervoer en brandweer is er wel opvang in de school en het kinderdagverblijf, zodat hun ouders kunnen blijven werken. Deze opvang is zonder extra kosten. Klik hier voor een lijst van cruciale beroepsgroepen.
  • Docenten gaan onderwijs op afstand organiseren voor kinderen die thuis zitten, met prioriteit voor eindexamenleerlingen in het voortgezet onderwijs en het mbo.
  • Alle eet- en drinkgelegenheden gaan dicht vanaf zondag 15 maart 18.00 uur tot en met maandag 6 april.
  • Sport- en fitnessclubs, sauna’s, sexclubs en coffeeshops sluiten vanaf zondag 15 maart 18.00 uur tot en met maandag 6 april.
  • Iedereen in Nederland wordt gevraagd om waar mogelijk 1,5 meter afstand van elkaar te bewaren. Ook bijvoorbeeld bij het boodschappen doen.
  • Alle eerder genomen maatregelen worden verlengd tot en met maandag 6 april.

Update 11.30 uur:

Veranderingen in het testbeleid

Minister Bruins maakte nieuwe maatregelen bekend, die ook op deze liveblog staan. De maatregelen richten zich op het beschermen van kwetsbare en oudere personen. De regering wil deze personen zo vroeg mogelijk in beeld krijgen. Zo is tegen te gaan dat veel mensen in ziekenhuizen belanden. Het testbeleid is veranderd door deze nieuwe maatregelen.

Mensen die verdacht zijn het coronavirus (COVID-19) te hebben

Wie koorts heeft (meer dan 38 graden) EN hoest of benauwd is, heeft mogelijk het coronavirus. Deze mensen moeten thuis blijven totdat zij tenminste 1 dag geen klachten meer hebben. Zij hoeven in principe NIET getest te worden. Ook niet als zij in een risicogebied zijn geweest. Of contact hebben gehad met iemand die besmet is met het virus.

Mensen die verdacht zijn het coronavirus te hebben en een verhoogd risico hebben op ernstig verloop

Deze mensen worden getest als dit belangrijk is voor de verdere behandeling. De huisarts bepaalt of er bij personen met een verhoogd risico een indicatie is om te testen. Mensen met een verhoogd risico zijn:

  • Ouderen (70 jaar en ouder)
  • Patiënten met onderliggend lijden volgens de medische indicaties voor griepvaccinatie.
  • Ernstig zieke patiënten met luchtwegklachten en opname-indicatie.

Is er een besmetting binnen de groep die als kwetsbaar bekend staat? Dan volgt een bron- en contactonderzoek. Het is vaak zo, dat er in de omgeving van de besmette persoon vaak meer kwetsbare personen zijn. (Bron: Gemeente Wijk bij Duurstede)

Wijk bij Duurstede, 6 maart 2020. Eén inwoner van gemeente Wijk bij Duurstede is besmet geraakt met het coronavirus (COVID-19). Dit is vrijdag vastgesteld door het RIVM. Het betreft een man, die op vakantie is geweest in Italië. Hij zit samen met zijn gezinsleden in thuisisolatie. GGD regio Utrecht brengt nu in kaart met wie de patiënt contact heeft gehad door middel van contactonderzoek. Het is belangrijk om te weten dat de GGD altijd contact legt met mensen die risico van besmetting hebben gelopen.

Protocol

De gemeente Wijk bij Duurstede volgt de adviezen en instructies van het RIVM en GGD regio Utrecht, die alert blijven op nieuwe besmettingen en steeds hetzelfde protocol toepassen als nieuwe patiënten gevonden worden: isolatie, contactonderzoek en doorlopende monitoring van de patiënt. Door deze maatregelen verkleinen we de kans dat de ziekte zich in Nederland kan verspreiden. (Bron: wijkbijduurstede.nl) De gemeente houdt een liveblog over het coronavirus in Wijk bij Duurstede bij op haar website.

Gratis nieuwsbrief

Aanmelden of afmelden

De nieuwsbrief wordt dagelijks na 18.00 uur gemaild.
captcha