Wijk bij Duurstede, 22 augustus 2019. Eenzaamheid is een probleem, zo ook in de gemeente Wijk bij Duurstede. Veel vrijwilligers proberen eenzaamheid te verminderen, maar het blijft moeilijk om eenzame mensen uit hun isolement te halen! Er worden veel activiteiten georganiseerd, maar niet iedereen wordt bereikt of is in de mogelijkheid om deel te nemen. Verbonden Buurt gaat naar alleengaanden thuis en probeert deze inwoners te bewegen om zelf haar/zijn eenzaamheid te verminderen.

Eenzaamheid

Eenzaamheid is je niet verbonden voelen en gaat gepaard met kenmerken als negatieve gevoelens van leegte, verdriet, angst en zinloosheid èn met lichamelijke en/of psychische klachten” (bron: eenzaamheid.nl). Deze klachten kunnen ernstige vormen aannemen.

Buurtteams als doorontwikkeling van WijkHelpt

WijkHelpt is een netwerkstructuur van vrijwilligersorganisaties, waarin samenwerken van verschillende vrijwilligersorganisaties wordt bevorderd. Het projectteam van Verbonden Buurt denkt, dat Buurtteams een rol kunnen spelen bij het inzetten van buurtbewoners, die nu nog niet bij een organisatie zijn aangesloten. Vaak willen mensen best iemand in hun buurt helpen!

Wat gaat Verbonden Buurt anders doen?

Nu zijn er veel activiteiten voor m.n. ouderen (veel alleengaanden) bv. bingo, stamppotavond. Dit wordt aanbodgerichte aanpak genoemd, d.w.z. een organisatie biedt iets aan en men is vrij om hierheen te gaan (dan wel gebracht te worden). Deelnemers zijn tevreden en nemen graag deel, nadeel is dat de effectiviteit in het bestrijden van eenzaamheid tegen kan vallen. Verbonden Buurt is een vraaggerichte aanpak, d.w.z. een vrijwilliger uit een buurt neemt in diezelfde buurt contact met een alleengaande (mogelijk eenzaam). Na kennismaking bouwen de vrijwilliger en de inwoner een band op om op die manier te ontdekken, of deze alleengaande zich tevreden voelt. Is dit niet het geval en voelt de alleengaande zich misschien eenzaam, dan wordt er geprobeerd te achterhalen welke behoefte deze alleengaande heeft. De alleengaande zal zelf initiatieven dienen te nemen om deze behoefte op te vullen. De vrijwilliger begeleidt dit proces. Hierdoor ontstaat er MAATWERK!

Maatwerk

Het bieden van maatwerk biedt de beste resultaten in de vermindering van eenzaamheid. Bij sociale eenzaamheid krijgen mensen steeds minder contacten en trekken zich terug in huis. Buurtteams zoeken mensen op en gaan in gesprek. Vaak is de drempel om alleen naar een activiteit te gaan groot. Samen met de vrijwilliger wordt gekeken wat nodig is en wordt begeleiding gegeven om deze drempel te verlagen. Dit maatwerk wordt uitgevoerd door vrijwilligers.

Waarom Buurtteams?

Verbonden Buurt gaat uit van het werken van vrijwilligers in Buurtteams. Zij kennen de buurt, kennen buurtgenoten en buurtgenoten kennen hen. De vrijwilligers werken in één team en zullen elkaar ondersteunen, aanvullen en kritisch volgen. Buurtbewoners ondersteunen buurtbewoners!

Wie kan er vrijwilliger voor Verbonden Buurt worden?

Iedereen!! Ben je 1 dagdeel per week beschikbaar en wil je alleengaanden uit jouw buurt ondersteunen, dan kan je lid worden van een buurtteam. Je kunt je aanmelden via stichting Binding (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch via 0343-473075). Hierna volgt een bijeenkomst met de projectleider Gerda van Berkel en adviseur Eric Harmsen. Ook kan je het mailadres en telefoonnummer gebruiken om meer informatie te vragen.

Deskundigheidsbevordering

Elke vrijwilliger krijgt 3 workshops met informatie over eenzaamheid en de aanpak van Verbonden Buurt. Na de start van een buurtteam wordt het team begeleid door Gerda van Berkel vanuit Stichting Binding.

Wanneer start Verbonden Buurt?

Vanaf nu roepen wij inwoners van de gemeente Wijk bij Duurstede op om vrijwilliger te worden. Na aanmelding vinden bijeenkomsten met de vrijwilligers plaats en de deskundigheidsbevordering. Het streven is, om dit jaar te starten met een Buurtteam!

Meld je aan!

Help onze eenzame inwoners, want: Eenzaamheid is een mooi huis om te bezoeken, maar een slecht huis om in te wonen!!!

Gratis nieuwsbrief

Aanmelden of afmelden

De nieuwsbrief wordt dagelijks na 18.00 uur gemaild.
captcha