Wijk bij Duurstede, 26 mei 2019. Op kinderboerderij de Vliert worden regelmatig evenementen georganiseerd, een jaarlijks toppertje qua bezoekers is het schapenscheerfeest. Door vele vrijwilligers worden een mix aan activiteiten verzorgd, uiteenlopend van speurtocht door de kriebeltuin tot het scheren van een schaap onder begeleiding van schaapscheerder Jan.

Kriebeltuin

De kriebeltuin blijkt vol te zitten met mieren, luizen, wantsen en gelukkig ook lieveheersbeestjes die wel raad weten met de luizen. In een transparant bakje met ingebouwd vergrootglas laten de insecten zich goed bekijken. De kunstenaars van Fluit & Kruid wisten wel raad met de wol, in de workshop leerden de kinderen spelenderwijs wat je met wol kunt maken en hoe je het moet rollen en kneden tot een mooi kunstwerkje.

Op zijn achterste

De schaapscheerder is elk jaar van de partij en demonstreert hoe je het schaap in bedwang houdt. Het is een combinatie van fysiek overwicht op het schaap en geruststellen.Het handig kunnen omgaan met het scheerapparaat is wel toevertrouwd aan Jan. Het schaap wordt in een handomdraai op zijn achterste gezet zodanig dat het met zijn rug tegen zijn benen aanleunt. Jan laat zien dat in deze stand het schaap rustig blijft zitten, geeft hem een knuffel en scheert binnen een vijftal minuten het schaap bijna kaal. Daarna is het de beurt aan de kinderen die elk een stukje mogen scheren. Dat gaat makkelijk, de wol is droog en warm, de Lanoline in de vacht is vloeibaarder geworden waardoor je makkelijker de vacht kan scheren.

Andere activiteiten werden ook goed bezocht, de vele vrijwilligers hadden hun handen vol aan het spinnen van de wol, houten schaap scheren (ingesmeerd met scheerschuim) het opstapelen van de blikken en een oogje in het zeil houden bij het springkussen. De organisatie is dik tevreden met de opkomst en een flink aantal nieuwe leden/donateurs. 

Gratis nieuwsbrief

Aanmelden of afmelden

De nieuwsbrief wordt dagelijks na 18.00 uur gemaild.
captcha