Wijk bij Duurstede, 18 oktober 2018. Rond 18.00 uur liep, door de lage waterstand, een zandschip midden in de Lek precies tussen de beide veerstoepen van het Wijkse veer aan de grond. Nadat een leeg passerend binnenvaart schip zich aan het zandschip had vastgemaakt werd het vastgelopen schip tegen 18.40 uur weer vlot getrokken.

Te zwaar geladen

Volgens Bas Bloeming (verkeersleider bij Rijkswaterstaat) op Facebook: "Dat kwam niet door de lage waterstand, maar omdat het schip veel te diep geladen was. De schipper negeerde de geadviseerde maximale afgegeven diepgang".

Even wachten

Het Wijkse veer had net aan de overzijde van de Lek voertuigen aan boord genomen toen precies achter het veer een binnenvaartschip met zand aan de grond liep. Nadat een leeg passerend binnenvaart schip zich aan het zandschip had vastgemaakt manoeuvreerde het veer zich van de veerstoep om de voertuigen naar de Wijkse kant te brengen. De volgende overtocht was ietsje langer dan gebruikelijk omdat het veer om beide binnenvaartschepen heen moest varen.

Vlot getrokken

Na ongeveer 30 minuten waren beide binnenvaartschepen zo goed aan elkaar vast gemaakt dat het lege schip het zandschip kon vlottrekken. De eerste meters kostte nog veel moeite maar al snel vervolgden beide schepen hun weg en was er weer vrij baan voor het veer. Een korte videoimpressie van het vlottrekken van het gestrande schip is te zien op ons YouTube kanaal.

Gratis nieuwsbrief

Aanmelden of afmelden

De nieuwsbrief wordt dagelijks na 18.00 uur gemaild.
captcha