Wijk bij Duurstede, 3 oktober 2018. Woensdagavond 12 september kwamen zo’n 20 actieve bewoners bij elkaar om te vertellen hoe ze hun buurt afgelopen jaar nog groener en natuurlijker hadden gemaakt. Groen aan de Buurt, een DOE-project van Landschap Erfgoed Utrecht, IVN Utrecht en de Natuur en Milieufederatie Utrecht in samenwerking met de gemeente Wijk bij Duurstede, gaf ze de kans om hun ideeën voor een groenere buurt ook daadwerkelijk tot uitvoer te brengen. Iedereen die goede ideeën had voor een groener en aantrekkelijker Wijk bij Duurstede was welkom om deze in te brengen tijdens 2 bewonersavonden. De goed bezochte avonden leverden vele ideeën op en uiteindelijk zijn 8 ideeën uitgekozen waar bewoners de afgelopen tijd mee aan de slag zijn geweest.

Actieve mensen starten diverse groene projecten
Honderd vierkante meters tegels vervangen door bloeiend groen, een ijsvogelbroedwand, een forse bloemenweide, nieuwe zwaluwnestkasten inclusief promotiefolder en kleipoelen, en een Klompenpad in wording. Dat is in grote lijnen de oogst van afgelopen jaar. Maar daar bleef het niet bij, zo was er eerder dit jaar een tentoonstelling in het Huis van de Gemeente over zwaluwenbroedzorg, zijn er boomspiegels ingeplant, is er een insecteninventarisatie gedaan, is een ijsvogelworkshop gevolgd en zijn er diverse promotieactiviteiten uitgevoerd.

“Wat een actieve mensen allemaal en wat hebben jullie een hoop bereikt met relatief weinig geld, ” complimenteerde wethouder Hans Marchal de aanwezigen. “Wat mij betreft stopt het hier niet bij en gaan we door met Groen aan de Buurt!” Ook projectleider Helene Hine van Landschap Erfgoed Utrecht was onder de indruk. “Jullie waren de eerste gemeente die enthousiast meedeed aan dit project”, gaf zij aan. “En dat heeft uiteindelijk geleid tot deelname van nog meer gemeenten in de provincie.”

Meer vrijwilligers zijn welkom


Er was nog wel een oproep. De mensen die zich nu inzetten, gaven aan dat het wel moeilijk is om alles met een klein clubje te kunnen blijven doen. Extra handen zijn dus zeker welkom. Want dat we door willen gaan met nog meer groen in en aan de buurt, daar waren alle aanwezigen het wel over eens. Wil jij ook meedoen om het landschap in en rond Wijk bij Duurstede mooier en groener te maken? Neem dan contact op met Edwin van Dorp via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.Kijk voor meer informatie op www.groenaandebuurt.nl.

Vragen van de redactie

Omdat er bij de redactie van ditiswijk.nl met enige regelmaat kritische berichten van inwoners binnenkomen met betrekking tot het beheer van openbaar groen door inwoners, hebben wij de gemeente gevraagd hoe zich bovenstaand persbericht hiertoe verhoudt. Het antwoord van de gemeente luidt als volgt:

'De oproep in dit persbericht is vooral bedoeld voor ondersteuning van al bestaande initiatieven binnen het Groen aan de Buurt project. Over die initiatieven zijn al afspraken gemaakt met de gemeente en er is ook regelmatig onderling contact. Naast Groen aan de Buurt zijn er al zo'n 200 zelfbeheerders actief in de openbare ruimte van de hele gemeente. Vaak betreft het mensen die een stukje groen in hun straat onderhouden al dan niet samen met de buren. Deze mensen hebben zich vooraf gemeld en er zijn praktische werkafspraken gemaakt. Het aantal neemt ook nog steeds toe en de gemeente probeert hen waar mogelijk te ondersteunen.' 

'Het is natuurlijk altijd vervelend als er initiatiefnemers zijn die geen gehoor krijgen met hun initiatief. Op dergelijke grote aantallen is het ook vast wel eens misgegaan. Maar de insteek van de gemeente is nog steeds dat we zelfbeheerinitiatieven serieus nemen en graag vooraf werkafspraken maken met hen. Als gedupeerden zich melden bij Ditiswijk, horen we dat ook graag, zodat we alsnog met de initiatiefnemers contact op kunnen nemen.  Zo willen we graag samen de buurt nog groener en mooier maken.'

Gratis nieuwsbrief

Aanmelden of afmelden

De nieuwsbrief wordt dagelijks na 18.00 uur gemaild.
captcha