Wijk bij Duurstede, 4 augustus 2018. Met de aanhoudende droogte zijn alle buitengebieden, maar ook bermen, oevers met gras, agrarische terreinen, planten en gewassen kwetsbaar geworden. Onvoorzichtig gebruik van vuur kan gemakkelijk tot een onbeheersbare brand leiden. 

Buitengebieden en stadsparken

De Veiligheidsregio Utrecht (VRU) adviseert een stookverbod in te stellen in alle buitengebieden en stadsparken. De gemeente Wijk bij Duurstede volgt het advies van de VRU op en stelt met onmiddellijke ingang een stookverbod in voor de openbare ruimte en buitengebieden in deze gemeente. Al het open vuur in de openbare ruimte is vanaf nu verboden in de gemeente Kampvuurtjes, barbecues, fakkels, wensballonnen en ander open vuur in de openbare ruimte zijn vanaf nu verboden. Ook het weggooien van sigaretten of het parkeren van een auto met hete uitlaat in een berm of op gras is gevaarlijk. Een barbecue in de eigen achtertuin is toegestaan, maar wel met het advies een blusmiddel bij de hand te houden. 

Buurtbarbecues 

Buurtbarbecues waar de gemeente wel toestemming voor heeft afgegeven kunnen doorgaan, mits er elektrische barbecues worden gebruikt. Locoburgemeester Willem Joustra: ‘Vuur is altijd gevaarlijk, maar zeker nu moeten we samen zorgen dat we de droge periode veilig doorkomen. Slechts één vonkje kan al een bijzonder snel uitbreidende brand veroorzaken. Met extra alertheid van onze inwoners kunnen we dit voorkomen.

Handhaven

Mocht het nodig zijn, dan treden politie en BOA’s handhavend op.’  Zodra het stookverbod wordt ingetrokken, geeft de gemeente dat door via haar gemeentepagina, website en social media. Op natuurbrandrisico.nl kunt u zien wat u kunt doen als een natuurbrand ontstaat, maar ook  hoe u natuurbranden helpt voorkomen.

Gratis nieuwsbrief

Aanmelden of afmelden

De nieuwsbrief wordt dagelijks na 18.00 uur gemaild.
captcha