Wijk bij Duurstede, 27 juli 2018. Rijkswaterstaat neemt maatregelen om het probleem van tekort aan zoet water tegen te gaan rond het Amsterdam-Rijnkanaal en Noordzeekanaal.

Weggespoeld

Om schade aan natuur en landbouw te voorkomen en de productie van drinkwater op peil te houden, moet het zoute water in het A'dam-Rijnkanaal weggespoeld worden. Vanwege het hete weer is de balans van zoetwatertoevoer vs instromend zout zeewater verstoord. Zout water zakt uit naar de bodem en stroomt door het tekort aan zoet water nu verder dan gewenst het Amsterdam- Rijnkanaal in.

Verzilting

Om verzilting van het water in het Amsterdam Rijnkanaal tegen te gaan, heeft Rijkswaterstaat een aantal maatregelen genomen. Eén daarvan is extra watertoevoer vanuit de Lek via de Prinses Irene sluizen. Overdag wordt er 20.000 liter per minuut toegevoerd, 's nacht tussen de 40- 60.000 liter per minuut. Het doel is om het instromende zoute water niet voorbij Diemen te laten stromen.

Een andere maatregel tegen de verzilting is het plaatsen van een bellenscherm ter hoogte van Diemen om minder zout water het Amsterdam-Rijnkanaal in te laten stromen.

Door het beluchten komt het zoute water omhoog en vermengt het met het zoete water. Op die manier kan het makkelijker afgevoerd worden richting zee via het sluizencomplex in IJmuiden.

Gratis nieuwsbrief

Aanmelden of afmelden

De nieuwsbrief wordt dagelijks na 18.00 uur gemaild.
captcha