Wijk bij Duurstede, 23 juli 2018. Op 23 mei jl. kwam het verlossende woord: het buitengebied van de Kromme Rijnstreek krijgt een glasvezelnetwerk. De benodigde minimale deelname van 50% was gehaald. De voorbereidingen voor de aanleg van glasvezel zijn inmiddels gestart. Als alles naar wens verloopt, gaat eind augustus de eerste ‘schep’ de grond in. De deelnemende particulieren en ondernemers in het buitengebied van de Kromme Rijnstreek zijn uiterlijk in april 2019 aangesloten op het glasvezelnetwerk.

De graafwerkzaamheden beginnen in de week van 27 augustus

De aannemer die het werk gaat uitvoeren, is NKM uit Veenendaal. Dit bedrijf begon eind juni met het schouwen van alle percelen in het buitengebied van de Kromme Rijnstreek. Dat is gebied ingedeeld in 9 verschillende deelgebieden. Die deelgebieden komen niet precies overeen met de gemeentegrenzen. Wethouder Hans Marchal geeft aan: ‘Als eerste starten in de week van 27 augustus de werkzaamheden rondom Cothen en Langbroek. Half oktober moeten dan de huisaansluitingen daar volgen. In de tweede week van oktober wordt gegraven in het gebied ten oosten en noorden van Wijk bij Duurstede en na half november volgen dan de huisaansluitingen. Voor onze gemeente is als laatste het gebied ten zuiden van het Amsterdam-Rijnkanaal aan de beurt. Half november wordt hier gegraven en eind februari 2019 zijn dan de huisaansluitingen aan de beurt.’ In april 2019 moeten alle gewenste aansluitingen in het hele Kromme Rijngebied gereed zijn. De planning is onder voorbehoud, want een onverwachte tegenvaller kan altijd vertraging opleveren. De inwoners ontvangen vooraf van de aannemer informatie over de graafwerkzaamheden en de plaatsing van de glasvezelaansluiting thuis.

Op dit moment gaat het ook om vergunningaanvragen en gesprekken

‘Het werk moet eerst goed worden voorbereid,’ zegt wethouder Hans Marchal. ‘Dat betekent niet alleen een schouw. Het bedrijf CIF, dat de campagne van Glasvezel Buitenaf organiseerde, is bezig met de nodige vergunningaanvragen. Ook spreekt het met de betrokken gemeenten en andere overheidsinstanties, zoals bijvoorbeeld het waterschap.’ Tijdens de werkzaamheden kunnen wegen tijdelijk afgesloten worden voor doorgaand verkeer. Er komen dan omleidingsroutes. Wethouder Marchal is wel trots: ‘51,6% van de bewoners van het buitengebied van de Kromme Rijnstreek heeft een abonnement afgesloten. Wijk bij Duurstede heeft van alle gemeenten in deze streek het hoogste percentage gehaald: 60,5%! Natuurlijk ben ik daar best trots op! En ik ben erg dankbaar dat de groep buurtambassadeurs (inwoners/ondernemers) hun omwonenden met raad en daad hebben geholpen. 

Gratis nieuwsbrief

Aanmelden of afmelden

De nieuwsbrief wordt dagelijks na 18.00 uur gemaild.
captcha