Wijk bij Duurstede, 17 mei 2018. Zo hier en daar zie je in de bomen en struiken witte spinsels met kleine wit-gele rupsjes daaronder. Dit zijn de rupsen van de spinselmot,​niet te verwarren met de spinsels van de eikenprocessierups.

Vraatzucht

De meeste larven zijn nu veranderd in rupsen met een enorme vraatzucht en ontdoen het (gemeente)groen van hun bladeren. Om zelf niet opgegeten te worden door vogels zie je ook spinsels​ ​ om de gehele boom. Gelukkig is dit tijdelijk en na twee maanden groeien de aangetaste bomen en struiken weer aan. De twee rupsensoorten zijn makkelijk uit elkaar te houden: ​

  • ​Eikenprocessierups: behaard en donker gekleurd​, ​tref je enkel aan in eiken
  • Spinselmotrups: niet behaa​r​d en ​licht gelig van kleur met zwarte stippen op het lijf en een zwarte kop ;​ tref je aan op diverse gewassen en bomen​.

Geen gevaar

De spinselmotrups levert geen gevaar op voor de volksgezondheid, hij heeft geen brandharen op zijn lijf. Het is dan ook niet nodig deze soort te bestrijden. De spinselwebben verdwijnen meestal door wind en regen. Een gezonde boom sterft niet aan de kaalvraat, na het uitvliegen van de nachtvlinders (4-6 weken) is er nog genoeg tijd om te herstellen.

Gratis nieuwsbrief

Aanmelden of afmelden

De nieuwsbrief wordt dagelijks na 18.00 uur gemaild.
captcha