Wijk bij Duurstede, 9 februari 2018. Wethouder Hans Marchal reikte vanmiddag aan negen organisaties een symbolische cheque uit. Stichting Toekomstmuziek was verhinderd en krijgt de cheque op een later moment. Op de cheques staat welk bedrag de verschillende organisaties ontvangen uit het ‘vuurwerkbudget’

Klap op de vuurpijl

"Dit is de klap op de vuurpijl" liet Hans Marchal de ongeveer vijfentwintig aanwezigen vanmiddag weten tijdens zijn welkomstwoord. Ook Eno Middelham was blij dat de rust is weergekeerd naar de "vuurwerkshow" die ook de landelijke media had bereikt. Zowel Marchal als Middelham vertelden dat zij er van overtuigd zijn dat belonen beter werkt dan bestraffen maar dat er grenzen zijn aan het toelaatbare.  Aankomend oud en nieuw zal uitwijzen of de ingezette koers zijn vruchten blijft afwerpen was op te maken uit de woorden van beide sprekers.

Ideeën

Op 8 januari jl. werd bekendgemaakt dat er € 8.440,- overbleef voor voorzieningen voor de jongeren in de gemeente. Dit geld was anders uitgegeven aan schadeherstel na de afgelopen jaarwisseling. Vervolgens werden jongeren opgeroepen met ideeën te komen voor doelen, waar het geld aan besteed kan worden. Bij jongerenwerker Eno Middelham kwamen veel ideeën van jongeren binnen. Ook op het Revius Lyceum werd door de jeugd goed nagedacht. Met als resultaat dat nu 9 organisaties jongeren in de komende jaren blij kunnen maken met uiteenlopende voorzieningen.

Goed bestudeerd

De ideeën die de jongeren na de oproep van begin januari hadden aangedragen, zijn secuur bestudeerd. Een voorwaarde was, dat de besteding van het geld hen iets duurzaams opleverde. De doelen verschillen nogal: o.a. van een verplaatsbaar freerun toestel, een legernet, tot een toiletwagen die wordt ingezet bij evenementen met jongeren.

Jongeren denken nu anders over vernielen

Hans Marchal: ‘Zowel vanuit het jongerenwerk als vanuit het Revius Lyceum bereikte mij het signaal dat jongeren vernielen niet meer stoer, maar juist zielig gedrag vinden. Dat is pure winst! Ik ben er dan ook van overtuigd, dat deze veranderde manier van denken ook voor de toekomst minder vernielingen oplevert,’ aldus de wethouder. Hij wordt bij dit idee ondersteund door Philip Korff de Gidts, leraar van het Revius Lyceum: ‘Prachtig dat de €8440,- zo mooi verdeeld gaat worden onder doelen voor jongeren. Zij hebben overigens uren besteed aan discussie over ‘hoe dom schade maken wel niet is’. In klassen op school ging dat rond. Het maakt deze uitkomst dan ook buitengewoon! Het effect is groter dan de schadevermindering.’

Overzicht verdeling en doelen

Organisatie

Bedrag

Doel

Levitas Gym & Dance

€ 2000

freerun toestel

Plattelands Jongeren Gemeenschap
Utrecht (PJGU)

€ 2000

toiletwagen

Wijkse kinderen/jongeren o.l.v. Jongerenwerk Stichting Binding

€ 2000

skatevoorziening

Stichting Toekomstmuziek

€ 600

beeld- en geluidsmateriaal

Revius Lyceum Wijk bij Duurstede

€ 540

chillplek op plein

Sportvereniging Fortissimo (SVF)

€ 400

Jongerenhoek in de sportkantine

René Sports

€ 400

beschermingsmateriaal kickboksen

Vakantie Bijbelweek Langbroek

€ 250

legernet en spelmateriaal

Break Out Dartsvereniging Wijk bij Duurstede

€ 250

dartmaterialen

Gratis nieuwsbrief

Aanmelden of afmelden

De nieuwsbrief wordt dagelijks na 18.00 uur gemaild.
captcha