Koeien uitgebroken bij de Groote Maat

Wijk bij Duurstede, 22 mei 2020. Uitgebroken koeien hebben vanmiddag van 12.30 tot 15.30 uur boeren, brandweer, politie en boa's beziggehouden. Uiteindelijk werden alle dieren gevangen. Eén koe die door de Kromme Rijn vanaf de Jonge Graaf naar de Nevengeul was gezwommen gaf zich pas gewonnen nadat de dierenarts haar drie keer had verdoofd.

Dier in Nood

Rond 12.30 uur werd de brandweer gealarmeerd dat een dier in nood was langs de Langbroekerweg.Ter plaatse wezen wandelaars en mensen die hun hond uitlieten allemaal richting de Groene Pannen op de vraag waar het dier was. Het bleek om een roodbonte pink te gaan. Al snel bleek dat het dier zwemmend door de Kromme Rijn bij de Prins Hendrikweg was aangekomen. Het dier probeerde daar diverse keren tevergeefs uit de Kromme Rijn te komen. De steile beschoeiing voorkwam dat het dier de achterpoten op de kant kon krijgen.

Groenewoudsepad

Tegelijkertijd stonden aan weerszijden van het Groenewoudsepad drie koeien en lag er één kalfje in de wei. Deze dieren behoorden ook tot de kudde die was uitgebroken uit een weiland bij de Groote Maat. De boerin (eigenaar) van de koeien zei: “Ze waren de hele week al wat onrustig maar we weten niet waarom”. Enkele koeien waren licht gewond geraakt aan hun borst door het prikkeldraad waar ze door waren gelopen. 

Hulpdiensten

Na een kleine 20 minuten werden nog meer hulpdiensten opgeroepen om zorg te dragen dat de dieren geen gevaar gingen opleveren voor de omgeving. De koe in de Kromme Rijn was inmiddels de Nevengeul bij de Prins Hendrikweg in gezwommen. Daar wisten boeren het dier een halster om te doen en vast te leggen aan de veewagen. Zodra het dier wat was bijgekomen proberen zij de koe op de kant en in een veewagen te trekken. Het halster schoot af en de koe ging weer in het water staan. Met een boot van de brandweer werd voorkomen dat het dier terug de Kromme Rijn inliep. Ook liep één van de koeien langs de Jumbo de Heul in voordat zij zich liet vangen. Ook op andere plaatsen langs de Kromme Rijn werden koeien gevangen en veilig gestald bij boeren. 

Dierenarts

Uiteindelijk werd besloten een dierenarts in te schakelen om de gestreste koe in de Nevengeul te verdoven. De eerste poging met een verdovingspijp op luchtdruk ging door het bewegen van de gestreste koe mis. Een tweede poging in de flank van het dier lukte wel. "Door de stress maakt het dier zoveel adrenaline aan dat de verdoving onvoldoende uithaald. In normale omstandigheden in een weiland was het dier al gaan liggen bij de eerste verdoving" was te horen van de dierenarts. Ook een tweede verdoving in de bil van het dier leek niet te werken. Uiteindelijk ging de koe even liggen. Als vluchtdier weet de koe dat liggen voorkomen moet worden en kwam weer wankel in de benen. Door omstanders steeds verder bij het dier vandaan te sturen werd geprobeerd het dier tot rust te laten komen. Uiteindelijk werkte de verdoving en werd nog een derde verdoving gebruikt om de koe in de veewagen te kunnen laden. Na ruim drie uur waren alle uitgebroken dieren gevangen en werd de Nieuweweg weer vrijgegeven voor het overige verkeer.

Even wachten is niet voor mij bedoeld

Na de tweede verdoving kwam de koe uit de Nevengeul en ontstond er een onvoorspelbare situatie. Brandweermannen zetten de Nieuweweg en fietspaden af omdat het gestreste dier wilde vluchten. Even omrijden of stoppen en wachten bleek ook nu tegen sommige dovemansoren te zijn gericht. Meer foto's zijn te zien in het fotoarchief.

Gratis nieuwsbrief

Aanmelden of afmelden

De nieuwsbrief wordt dagelijks na 18.00 uur gemaild.
captcha