Wijk bij Duurstede, 28 april 2019. Brandweer en politie werden rond 12.35 uur naar een "brand" in een sluistoren aan de Kanaal Noord gedirigeerd. Uit onderzoek van de brandweer bleek dat de rookontwikkeling werd veroorzaakt door kortsluiting in een stroomkast.

Rookontwikkeling

Medewerkers die verantwoordelijk zijn voor het onderhoud van de sluis constateerden vanmorgen rookontwikkeling in een Sluistoren aan de Kanaal Noord. Met een brandblusser gewapend gingen zij de trap af. Na op rookontwikkeling te zijn gestuit besloten zij de hulpdiensten te waarschuwen.

Meerdere tankautospuiten

Nadat de brandweer buiten de toren was geïnformeerd waar de rookontwikkeling was waargenomen gingen zij met persluchtmaskers op een gewapend met een hogedrukslang met water op onderzoek uit. In de tussentijd arriveerde de politie die op de Lekdijk-Oost een vrije toegang verzorgde voor de nog te arriveren brandweerauto’s. Een tweede tankauto werd op Kanaal- Noord gepositioneerd om zorg te dragen voor de watertoevoer vanaf een waterput naar de brandweerauto bij de sluistoren. De ladderwagen van de Utrechtse Heuvelrug werd wel opgeroepen maar hoefde niet te worden ingezet voor de "brand".

Kortsluiting

Uit onderzoek van de brandweer bleek de rookontwikkeling te worden veroorzaakt door kortsluiting in een stroomkast. Nadat de sluistoren stroomloos was gemaakt was het gevaar geweken. Het stroomloos maken van de toren had wel tot gevolg dat de Noordelijke sluis (tijdelijk) niet meer gebruikt kan worden door de scheepvaart. Een korte videoimpressie is te zien op ons YouTube kanaal. Enkele foto's van het incident zijn te zien in het fotoarchief.

Gratis nieuwsbrief

Aanmelden of afmelden

De nieuwsbrief wordt dagelijks na 18.00 uur gemaild.
captcha