Wijk bij Duurstede, 12 september 2018. Het ministerie van Veiligheid en Justitie had het voornemen om vanaf oktober 2013 al het p2000-verkeer van de politie en hulpdiensten gecodeerd te versturen. Diverse ministers van justitie hebben de afgelopen kabinetperiodes aangegeven dit te gaan uitvoeren. Sinds twee dagen is deze codering van de meldingen (voor ambulances) een feit in o.a. de regio Utrecht, met als gevolg dat inwoners en verslaggevers niet meer kunnen zien naar welk adres hulpdiensten gaan.

Privacy

In de berichten die verstuurd werden via het communicatiesysteem p2000 stond niet alleen een omschrijving van het incident en de opgeroepen hulpdienst(en), maar ook het adres waar de hulpdienst(en) heen gingen. Om de privacy van betrokkenen te beschermen is besloten dit te veranderen. Nu is in een melding alleen de betreffende hulpdienst, plaatsnaam en een code te zien.

Beleid ditiswijk.nl

Tien jaar ervaring leert dat de 112 meldkamer in Utrecht 9 van de 10 keer geen politie persinformatie verstuurd wanneer zich een incident voordoet in Wijk bij Duurstede, Cothen of Langbroek. Om die reden volgde de redactie de afgelopen jaren de ambulancemeldingen op p2000. De verslaggever ging alleen naar meldingen waarin geen huisnummer werd vermeld of waarvan duidelijk was dat het een ongeval betrof.

Journalisten?

In de Kamerbrief uit 2013 van de toenmalige minister is te lezen dat Opstelten wil overleggen met de journalistenvereniging NVJ, omdat hij het belangrijk vond dat journalisten de scanners kunnen gebruiken voor berichtgeving over ongelukken in de omgeving. Vooralsnog is er na de codering voor verslaggevers geen mogelijkheid om via p2000 te achterhalen welke incidenten zich lokaal afspelen.

Gevolgen

Doordat verslaggevers niet meer naar incidenten kunnen gaan, is er geen onafhankelijke partij die kan controleren of de hulpdiensten de afgesproken aanrijtijden halen. Het is niet mogelijk om het aantal ongevallen te monitoren. Ook de oorzaak, de weggebruiker, het eventuele gebrek aan onderhoud aan de wegen door gemeente of provincie, het weer, de situatie, de plaats, enz. enz. is niet te achterhalen anders dan na te vragen bij de autoriteiten.

Gratis nieuwsbrief

Aanmelden of afmelden

De nieuwsbrief wordt dagelijks na 18.00 uur gemaild.
captcha