Wijk bij Duurstede, 2 december 2019. Indexering partner- en kinderalimentatie per 1 januari 2020 De wettelijke indexering waarmee de partner- en kinderalimentatie per 1 januari 2020 worden verhoogd is vastgesteld op 2,5 %. Op de website van het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen kunt u het geïndexeerde bedrag berekenen.

Uit de wet volgt dat de Minister van Justitie elk jaar het percentage vaststelt waarmee de alimentatie van rechtswege wordt gewijzigd. Dit geldt zowel voor de door de rechter bepaalde alimentatie als voor de door partijen overeengekomen alimentatie.

Uitsluiten van de wettelijke indexering


Het vorenstaande geldt tenzij de wettelijke indexering is uitgesloten door partijen bij overeenkomst of door de rechter bij een rechterlijke uitspraak. De uitsluiting kan betrekking hebben op het gehele percentage, maar kan ook betreffen een bepaalde periode waarin de wettelijke indexering buiten toepassing zal blijven. Het is dan ook van belang om na te gaan of de wettelijke indexering in uw geval van toepassing is.

Indien de wettelijke indexering niet is uitgesloten, bent u als alimentatieplichtige zelf verantwoordelijk voor het verhogen van de onderhoudsbijdrage per 1 januari 2020. Dit geldt ongeacht of door de alimentatiegerechtigde op de wettelijke verhoging aanspraak is gemaakt. De alimentatiegerechtigde kan nog tot vijf jaar later een beroep doen op de wettelijke indexering.

Om problemen te voorkomen is het dus van belang om ieder jaar in december te raadplegen wat de wettelijke indexering is voor het nieuwe jaar en tijdig zorg te dragen voor betaling van de (hogere) onderhoudsbijdrage.

Heeft u nog een vraag hierover of heeft u andere vragen over alimentatie, bijvoorbeeld over de Wet Herziening Partneralimentatie die per 1 januari 2020 in werking treedt, belt u gerust naar Michaëla Wielinga (Wielinga Advocatuur & Mediation) op 0343-597995 of mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Logo Wielinga advocatuur

Gratis nieuwsbrief

Aanmelden of afmelden

De nieuwsbrief wordt dagelijks na 18.00 uur gemaild.
captcha