Wijk bij Duurstede, 5 januari 2021. Het is 30 graden, zomer en de maden kruipen uit onze container, verderop in de wijk stampt een wijkenaar zijn container aan. Als buren lachen we om de situatie. De een maakt gebruik van een schoonmaakdienst, de ander gooit er wat extra bleek en kokend water in. “een blaadje klimop” communiceert de mevrouw van beheer van de gemeente. Wij hebben een struik nodig. ‘Wacht maar! Tot Diftar komt, dan kunnen we de visvijver in Cothen voorzien van aas!’ grapte ik, maar ik dacht dat het nooit zo ver zou komen. Op het gemeentehuis moesten ze inmiddels toch ook weten dat dit aantal ledigingen, zeker zomers, al nauwelijks houdbaar is.

Maar het groene pantser van de gemeente sloot zich als een slotgracht om een hoge toren, blind voor wat er op de straten speelde. Diftar werd met een meerderheid gekozen. Ik stond op. Niet vaak stuitte ik in mijn leven op zo een groot gat tussen wat er op straat leeft en wat een gemeente besluit. De gemeente Wijk bij Duurstede gaat met de invoer van Diftar uit van gemiddeld 4 restafval ledigingen per jaar. Dat zijn er nu 13. Dat kan toch niet.

De afvalkosten stijgen, de extra kosten worden veroorzaakt door landelijk hogere belastingen en een hoger tarief in de provincie. De gemeente schrijft ons voor dat zonder Diftar het vaste tarief €299,- zou zijn, een onderbouwing daarvan moet ik nog ontvangen. Met Diftar betalen we 263,- en €8,- per container. Ik ben niet de beste wiskundige, maar dat dit een dure grap word, dat voel ik aan mijn water.

Diftar raakt, niet alleen in de portemonnee, maar vooral ook de zwakkeren en armsten in onze samenleving. De gezinnen die door hun budget misschien niet de luxe hebben hun afval te reduceren. De zieken die hun incontinentiemateriaal niet zelf naar de gemeentewerf krijgen. Er zijn uit andere Diftar-gemeenten schrijnende verhalen van mensen in rolstoel die met hun zak op schoot de straat door moeten. Mensen met een zorgintensief kind dat hun medisch afval niet kwijt kunnen. De toevlucht van zwerfvuil, de bekende beelden van vuil op straat uit Utrecht.

Na een jaar waarin we weer even teruggeworpen werden naar de basis, ons gevraagd werd samen sterk te staan, komt de gemeente met dit plan. Mijlenver weg van de realiteit.

Ben jij het ook niet eens met de invoer van Diftar? Bezwaar maken kan hier.

18,5% van de huishoudens maakt al bezwaar. Daarnaast ben ik een peiling gestart om jullie verhalen te horen, meer inzicht te krijgen in hoe de samenleving er over denkt en samen een sterk geluid te geven. Vul deze vooral in! Binnen enkele uren na verzending had ik al ruim 500 respondenten op de peiling. 98,1% zei nee tegen Diftar. Gelukkig blijven wij, als samenleving wel sterk staan met elkaar. Dit is ons geluid en daar sta ik voor op.

Gratis nieuwsbrief

Aanmelden of afmelden

De nieuwsbrief wordt dagelijks na 18.00 uur gemaild.
captcha