Wijk bij Duurstede. 4 december 2020. De gemeente heeft verwarring gezaaid met een oproep om mee te denken over windmolens. Dat kwam omdat een verkeerde volgorde is gekozen voor de enquête daarover. Afgelopen week kregen inwoners van Wijk bij Duurstede die enquête over de criteria voor het plaatsen van windmolens. Later komt er een enquête over of de Wijkenaren die windmolens wel willen. In februari moet de gemeente al aangeven waar ze mogen komen. Precies verkeerd om dus. Vrijdagochtend spraken verontruste inwoners met wethouder Marchal over de werkwijze. Deze gaf toe dat het andersom had gemoeten.

Bij het bespreken van de enquête die nog moet komen bleek dat er geen duidelijkheid was over hoe die gebruikt gaat worden. Wat als er maar 50 mensen meedoen? Hoe weten we of het Wijkenaren zijn die meedoen? Of is van tevoren duidelijk dat de uitkomst gebruikt gaat worden om aan te tonen dat de inwoners betrokken zijn geweest, maar dat wat er uitkomt geen enkele status heeft?

Wethouder Marchal stelde daadkrachtig voor om een referendum te gebruiken om alle twijfels weg te nemen. De organisatie daarvan heeft nogal wat voeten in de aarde. De inwoners beraden zich op hoe dat moet worden gedaan. Mogelijk kan het bij de komende verkiezingen in maart. Een belangrijke voorwaarde voor de inwoners is dat de informatie van de gemeente hierover neutraal is. Tot nu toe is die informatie onjuist en onbehoorlijk. In de “Duurzaam denken doen” krant van de gemeente staat namelijk dat windmolens nodig zijn om in 2030 energieneutraal te zijn. De gemeenteraad heeft dat doel al losgelaten door te besluiten dat Wijk niet in 2030 van het gas af hoeft te zijn. Dat betekent dat Wijk niet in 2030 energieneutraal kan zijn. Ook niet met windmolens.

Gratis nieuwsbrief

Aanmelden of afmelden

De nieuwsbrief wordt dagelijks na 18.00 uur gemaild.
captcha