Wijk bij Duurstede, 3 oktober 2020. Dit zei onze koning vorig jaar tijdens zijn kersttoespraak. Ik vind het mooi, dat hij aandacht be-steedt aan eenzaamheid, aan kwetsbare mensen. Al een aantal jaren staat eenzaamheid hoog op de prioriteitenlijst van ons kabinet. Er zijn veel acties geweest en ook nog bezig om eenzaamheid te verminderen. Het ministerie van Volksge-zondheid heeft bijvoorbeeld het platform “Eén tegen eenzaamheid” opgezet. Dat is een goed initiatief om kennis te verzamelen en lokale projecten te ondersteunen. En deze week is de week tegen eenzaamheid.

Maar helpt het?

Vorig jaar waren er veel tv-programma’s over eenzaamheid. Er was zelfs een avondvullend pro-gramma. Maar hebt u ook de serie “Proef Eenzaamheid” van de EO gezien? Hierin kwamen schrijnende gevallen van mensen met eenzaamheid voor. En in de begintijd van de coronapan-demie was er een dagelijks tv-programma van Max. Fijn zoveel aandacht, vooral omdat de pandemie eenzaamheid heeft vergroot voor jong tot oud. Wat dacht u van thuiswerken, als er niemand is om even een kopje koffie samen te drinken? Afgelopen 11 maart., net voor de coronamaatregelen, was er een thema-avond van de lokale groene en rode politieke partijen over eenzaamheid in de raadzaal. Een thema-avond met prachtige presentaties en goede informatie over de aanpak van eenzaamheid.

Maar helpt het?

Bijna 8 miljoen Nederlanders voelen zich sociaal eenzaam. In de leeftijdsgroep 18-64 ligt dat percentage op 41,5%. Het aanbod aan initiatieven is ruim (bv. klaverjassen, bingoavon-den e.d.), alleen wordt het onvoldoende gebruikt., Dit is de conclusie van het onderzoek uit februari 2020 van de VU naar een gerichte aanpak van eenzaamheid. De drempel om zelf-standig naar een activiteit te gaan is groot. Een gemis aan contact, niet opgenomen zijn in een groep en een gebrek aan intimiteit dra-gen bij aan sociale eenzaamheid. Technologie en het gebruik van sociale media lijken de groei van eenzaamheid te versnellen. Tegelijk groeit de behoefte aan face-to-face contacten. Hiervoor is een platform van “Het Eenzaamheidsfonds” opgericht. Het fonds heeft als doel ontmoetingen tussen mensen mo-gelijk te maken. Hiervoor is het Joinin platform en de Joinin app ontwikkeld (de Joinin app is gratis te downloaden in de appstore). In het land is er steeds meer aandacht voorjongeren met gevoelens van eenzaamheid via de stichting Join Us (www.join-us.nu). Ook in onze gemeente zijn we bezig om de mogelijkhe-den van Join Us te onderzoeken.

Maar helpt het?

Alle beetjes helpen. Maar ja, wat doe je als activiteiten stopgezet worden door de coronamaatregelen? Wat doe je, als ouderen niet meer naar de activiteiten durven uit angst om corona op te lopen? Wat doe je, als je kwetsbaar bent? Wat doe je als de horeca vroeg moet sluiten en jouw sociale contacten hiermee minder worden? Uit ervaring weten we, dat er veel inwoners zijn, die zich eenzaam voelen, ook jongeren (hun telefoon is hun grootste vriend). Het is moeilijk om mensen te bewegen om hun eigen eenzaamheid aan te pakken. Actief worden is een mogelijkheid om eenzaamheid te vermin-deren. Maar lukt dat? De vrijwilligers van Verbonden Buurt ondersteunen eenzamen in actie te komen. Het blijkt, dat persoonlijke steun werkt, maar dat is er wel één van de lange adem. Belangrijk hierbij is: hoe vind je de mensen die hun eenzaamheid niet zelf durven/kunnen aanpakken?

Voorkomen is beter dan genezen

Eenzaamheid is onderdeel van het leven. Eenzaamheid is niet te voorkomen. Eenzaamheid is er als je partner overlijdt, bij een scheiding, verlies van werk maar ook als je lichaam of je portemonnee niet meezit. Preventie geldt voor veel thema’s. Vooral voor die inwoners, die kwetsbaar zijn (binnen Stichting Binding en bij de gemeente worden plannen en acties ontwikkeld.

Wat kunt u doen?

Bezoekt u mensen, die alleengaand (mogelijk eenzaam) zijn? Humanitas, Zonnebloem, de kerken en veel inwoners doen dit en dat wordt enorm gewaardeerd. Als u één alleengaande in uw straat bezoekt, op gepaste afstand, dan wordt de leefwereld van deze persoon misschien iets minder eenzaam. U kunt zich ook aanmelden als vrijwilliger bij organisaties, die actief zijn met huisbezoeken, zoals Humanitas en Zonnebloem. Maar u kunt zich ook melden als vrijwilliger bij Wijk Helpt, Grip op de Knip en Verbonden Buurt van Stichting Binding. Al deze organisaties ondersteunen kwetsbare mensen. LATEN WE OMZIEN NAAR ELKAAR EN ELKAAR VERBINDEN!

Adressen

Humanitas Heuvelrug: e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.; telefoonnummer: 06-35122389 Zonnebloem: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.; telefoonnummer: 06-27041838 Stichting Binding (Grip op de Knip, Wijk Helpt, Verbonden Buurt): Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.; 0343- 473070.

Gratis nieuwsbrief

Aanmelden of afmelden

De nieuwsbrief wordt dagelijks na 18.00 uur gemaild.
captcha