Wijk bij Duurstede, 17 april 2018. De voor- en tegenstanders ‘dienen met elkaar in gesprek te worden gebracht’, aldus de gemeente (zie ditiswijk.nl: ‘Onderhandelingen in het teken van de Staat van Wijk’, 12 april). En dan steeds strijdbijlen opgraven, zoals in Houten in 2017? Zie ook dit artikel. Maar bij de komende gesprekken in Wijk, Cothen en Langbroek zit daar toch niemand op te wachten? En waarom dat veel te ambitieuze klimaatneutraal al in 2030? Dat was al de ambitie van de raad in 2012, maar zonder gedegen raadpleging van de inwoners. En dan hoor je nu nog onwetende mensen zeggen: ‘Windmolens, dat ging toch helemaal niet door na de draagvlakpeiling in 2012?’.

Bovengenoemde aanpak kan toch allemaal veel democratischer? Arrangeer eerst een nieuwe draagvlakpeiling onder inwoners over windmolens en klimaatneutraal, beter in 2030 of beter in 2040? (Houten). En laat daarna alsnog een objectief en deskundig adviesrapport opstellen. En noem bij de draagvlakpeiling niet alleen de voordelen maar ook alle nadelen. Dat is pas goed voorlichten om burgers verantwoord te laten meebeslissen.

NB Het (gratis?) summiere adviesrapport van Ecofys uit 2016, ‘Wijk bij Duurstede Klimaatneutraal in 2030’, kan om diverse redenen de prullenbak in. Ecofys is in 2009 door Eneco overgenomen: dat is belangenverstrengeling pur sang! Ook adviseerde Ecofys plaatsing van 13 - 16 windmolens, zonder enige rekening te houden met de nieuwe generatie grotere windmolens met veel meer capaciteit (of moeten de kleinere soms eerst op)? En nog een belachelijke conclusie van Ecofys is: ‘Zonder extra beleid zal WbD pas in de 22e eeuw CO2 neutraal zijn’. Maar je hoeft toch geen glazen bol te hebben om te voorspellen dat er in 20 jaar veel kan veranderen, laat staan in 80 jaar!

Daarmee is het evident dat Ecofys (Eneco) geen rekening heeft willen houden met alle (toekomstige) ontwikkelingen op het gebied van klimaat- en energieneutraal en maar één belang heeft: zoveel mogelijk windmolens plaatsen. Daarmee halen we de problemen voor een hoop omwonenden in huis, en ook letterlijk door het Laag Frequent Geluid (…).

Met vriendelijke groet,
D. v.d. Berg

Gratis nieuwsbrief

Aanmelden of afmelden

De nieuwsbrief wordt dagelijks na 18.00 uur gemaild.
captcha