Het Shantyfestival  2020 gaat niet door

Wijk bij Duurstede, 22 mei 2020. Al 17 jaar organiseert het Festival comité van het Wijks Shantykoor “Tussen Rijn & Lek” het Shantyfestival. Op 8 podia opgesteld in de historische binnenstad zingen shantykoren uit heel Nederland. Overal zijn de stoere zeebonken maar ook de vissersvrouwen te zien en vullen ze de stad en de caféterrassen. De laatste zaterdag van september is in al die jaren, Wijk bij Duurstede het centrum van de Shanty wereld. Het festival heeft inmiddels een naam opgebouwd, de beste koren van ons land zijn trots op de in Wijk bij Duurstede gewonnen prijzen. Een professionele jury beoordeelt de zangprestaties, en daarmee is ons festival uniek. De top Shantykoren uit Nederland staan voor schut als ze geen Wijkse Zuidwester in hun prijzenkast hebben staan. De vraag om in Wijk bij Duurstede te mogen zingen op het festival is aanhoudend groot.

Organisatie

De organisatie van dit feest is in handen van een 20-tal vrijwilligers. Een heel serieus draaiboek is de leidraad van de betrokken mannen en vrouwen. Ze bezoeken de sponsoren (waar we zeer over te spreken zijn, alom lof), selecteren de koren (kwaliteit voorop), bouwen de podia op en breken ze weer af (veiligheid bovenaan), regelen de broodjes, organiseren de parkeerplaatsen, overleggen over het verkeer en de benodigde omleidingen, regelen de EHBO, kortom ze doen ALLES wat nodig is om het festival te laten slagen. Dat lukt geweldig goed, want ieder jaar weer krijgt het Festival comité complimenten van de bezoekende koren over de organisatie.

Afgelasting

In januari van elk jaar starten de voorbereidingen voor het festival in het najaar. Ook in het jaar 2020 was dat het geval. Het corona virus heeft inmiddels de hele samenleving op zijn kop gezet. Het organisatie comité en het bestuur van het shantykoor ”Tussen Rijn & Lek” hebben het nog een aantal maanden aangekeken maar inmiddels besloten dit jaar , 2020, geen festival te houden. Met de opgelegde beperkingen en de 1,5 meter regelgeving is een korenfestival organiseren een onmogelijke opgave. Bovendien zijn we zeer onzeker over de opkomst van de koren die wellicht geraakt zijn door het virus en/of het onverantwoord vinden zo compact opgesteld te gaan staan zingen. Het in goede banen leiden van de veelal duizenden belangstellenden stelt ons met inachtneming van de regelgeving voor een onmogelijke opdracht. En dan onze trouwe sponsoren, die hebben in deze tijd wel andere zaken aan hun hoofd, we vonden het niet passend in deze periode een beroep op hen te doen.

Met pijn in het hart is daarom het geplande festival van 26 september 2020 afgelast. We weten nog niet hoe de wereld er in 2021 uit zal zien, daar hebben we ook nog even de tijd voor. Maar hoe dan ook, we laten het u weten zodra er zicht is op, hoe en op welke manier wij verder gaan in de komende jaren. Wij wensen u een goede gezondheid.

Gratis nieuwsbrief

Aanmelden of afmelden

De nieuwsbrief wordt dagelijks na 18.00 uur gemaild.
captcha