Klank en Licht 3.0 in voorbereiding

Wijk bij Duurstede, 21 juli 2017. Klank en lichtspel versie 3.0 is in aantocht. Dat wil zeggen, als het aan initiatiefnemers Gerrit Onink, Ineke Fraza en Wil Kosterman ligt. Deze 3 geboren en getogen Wijkenaren kennen het eerste Klank en Lichtspel op Kasteel Duurstede nog uit hun vroege jeugd. Toen een theatraal fenomeen van ongekende weerga, dat in de 60-er jaren het wat slaperige stadje een paar dagen wakker schudde en voor de normen van die tijd veel bezoekers van binnen en buiten op de been bracht . En hoewel de vernieuwing het hoorspel van toen al snel inhaalde met hedendaagse technieken, bleef het Klank en Lichtspel in Wijk een warm gekoesterde herinnering. Reden waarom de helaas veel te vroeg overleden theatermaker Wernard Zilver in 2009 opnieuw het Klank en Lichtspel naar Wijk bij Duurstede bracht, met als titel “Duister Duurstede”.

Eerbetoon

Op basis van die herinneringen en als eerbetoon aan Wernard Zilver willen Gerrit Onink, Ineke Fraza en Wil Kosterman opnieuw de geschiedenis van toen naar nu brengen. In de Wijkse binnenstad, op bekende en minder bekende plekjes. Met geluid, licht, zang, muziek en theater wordt het klassieke liefdesverhaal verteld van een jong stel in de 60-er jaren. Een beleving die de bezoeker meeneemt naar het Wijk bij Duurstede van toen, met de cultuur van toen, de muziek, de omgeving, de personages uit die tijd. Met fictieve verhalen, maar die zomaar waar geweest zouden kunnen zijn. Dat is “Licht en Donker in Wijk bij Duurstede”, oftewel: Klank en Lichtspel 3.0.

Herinnering

Bij de initiatiefnemers staat de herinnering aan het Wijk uit het recente verleden nog levendig op het netvlies. Gerrit, Ineke en Wil zijn allen vanuit hun hobby dan wel professie al jarenlang bezig met podiumkunsten in veel verschijningsvormen. Zij willen het Wijkse verhaal van toen opnieuw tot leven brengen. Voor de bekenden, die dat nog eens willen herbeleven. Voor nieuwkomers, die zich willen laten onderdompelen in de sfeer van het vervallen en bekrompen stadje uit de 60-er jaren. En voor alle andere nieuwsgierigen die het leuk vinden om tijdens een wandeltocht door de Wijkse binnenstad meegenomen te worden langs een levend schouwspel, op straat en achter de Wijkse gevels.

Het verhaal

De vertelling is gebaseerd op het jonge stel Greet en Bruus. Zij een katholieke en rijke boerendochter. Hij een woonwagenbewoner, een vagebond, die zich aan God noch gebod ook maar iets gelegen laat liggen. Ondanks de grote verschillen in achtergrond worden zij heftig verliefd. En dat blijft niet zonder consequenties.

Data en kaartverkoop

De uitvoeringen zijn gepland op 27, 28 en 29 oktober, vanaf 19.30 uur, 4 voorstellingen per avond. Kaartverkoop start eind augustus, en zal worden aangekondigd in de pers en op de website. Licht en Donker wordt uitgevoerd onder de verantwoordelijkheid van Stichting Beleef Wijk.