Jachthondendemonstratie op Kersenfestival Cothen trekt veel bekijks

Cothen, 26 juni 2017. Enkele honderden bezoekers van het Kersenfestival in Cothen konden dit weekend genieten van een demonstratie met verschillende soorten jachthonden. Goed opgeleide jachthonden zijn onmisbaar in de jacht in Nederland. Om die reden trainen de honden en hun baasjes vanaf maart dit jaar aan diverse vaardigheden die de honden tijdens de jacht nodig hebben. Een deel van de vaardigheden werd op zaterdag en zondag gedemonstreerd en toegelicht door Jan Peter Spierenburg, jachthondencommissaris van de Utrechtse afdeling van de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging.

Dummy

Tijdens de oefeningen werd de praktijk van de jacht nagebootst. Zo moesten de honden een voorwerp (een dummy, die het geschoten wild voorstelt) ophalen in de buurt van een groep plastic kraaien. Ze mogen daar niet door afgeleid worden maar moeten in een rechte lijn de opgegooide dummy ophalen. Ook lieten de eigenaren zien dat hun hond te allen tijde onder appèl staat. Dat betekent dat ze zowel los als aan de lijn hun baasjes volgden.

Goede neus

De baasjes, voorjagers genoemd, werken met een fluitje. Met deze fluit kunnen ze bepaalde commando’s doorgeven en daarmee de hond dichtbij het wild brengen. Het is immers de bedoeling dat al het geschoten wild bij de jager binnen wordt gebracht. Honden zijn bij uitstek de dieren die met hun goede neus en gehoor en het feit dat ze goed getraind zijn, de jager hierbij kunnen helpen.

Verschillende hondenrassen

Aan de demonstraties van zaterdag en zondag deden verschillende hondenrassen mee: labrador retriever, duitse staande korthaar, cesky fousek, weimaraner, drentse patrijs, heidewachtel, flatcoated, epagneul picard. Bij de demonstraties werd gerookte ganzenborst aan de bezoekers uitgedeeld van een rokerij uit Cothen.