Revius Wijk neemt afscheid van Gemke Schrakamp

Wijk bij Duurstede, 20 juni 2017. Op donderdag 15 juni jl. nam Revius Wijk afscheid van directeur Gemke Schrakamp. In december 2016 ging zij via een tijdelijke gedeeltelijke detachering aan de slag bij Hogeschool Utrecht, lerarenopleiding Instituut Archimedes. Zij werd daar verantwoordelijk voor een onderwijskundig vernieuwingsproject in het kader van onderwijs 2032. Zij bleef een dag per week werkzaam voor Revius Wijk.

Gepersonaliseerd leren

Gemke heeft een sterke onderwijskundige visie en is verantwoordelijk voor het huidige Revius Wijk; een kleinschalige school waar de leerling gezien wordt. Onder haar leiding ontstonden de huidige leerhuizen waarbinnen docententeams overzichtelijke groepen leerlingen begeleiden binnen een rustige leeromgeving. Het kleurrijke gebouw past als een jas bij het concept leerhuis. Ook werd onder haar leiding het onderwijs met het hulpmiddel iPad geïntroduceerd, waarmee het onderwijs ook interactiever wordt. Steeds meer wordt er ook gewerkt aan gepersonaliseerd leren, deze volgende stap binnen het onderwijs is ingezet, zal verder uitgebouwd worden en zet de leerling centraal.

Hogeschool Utrecht

Per komend schooljaar zal Gemke zich volledig gaan inzetten voor de Hogeschool Utrecht. Ook daar speelt het gepersonaliseerd leren een belangrijke rol en wordt gekeken naar welke vaardigheden leerlingen in 2032 nodig hebben. Er werd daarom een moment gekozen om op gepaste wijze afscheid van haar te nemen door leerlingen, medewerkers en externen. In de ochtend bezocht Gemke alle leerhuizen waar de teams en leerlingen op diverse manieren invulling gaven aan hun afscheid. Ze werd getrakteerd op bloemen, planten, dans, wensbriefjes, zang e.d. In de middag werd, op verzoek van Gemke, een interessante lezing verzorgd door hoogleraar psychologie Ap Dijksterhuis over het thema ‘geluk’. Ap stelde onder andere voor het vak ‘geluk’ te introduceren binnen het onderwijs.

Sven Baijens nieuwe directeur

Gemke was ruim 13 jaar aan de school verbonden, een tijd waarop niet alleen zij, maar ook de medewerkers en (oud) leerlingen met trots op terug kunnen kijken. Tijdens Gemke’s gedeeltelijke afwezigheid werd zij vervangen door interim directeur Ko Doncker. Tegelijkertijd werd een procedure gestart om een nieuwe directeur te werven. Met succes: per komend schooljaar zal Sven Baijens, nu nog werkzaam bij de Onderwijsinspectie, de nieuwe directeur zijn van Revius Wijk.