Girl power met Esmee Kosterman; drie manchezeges en dagoverwinning!

Wijk bij Duurstede, 25 mei 2017. Alle drie de races winnen in een weekeinde is voor elke karter een droom. Het gebeurt niet vaak en dat maakt het bijzonder. Helemaal bijzonder is het als een meisje dat doet, zoals Esmee Kosterman afgelopen weekeinde in Berghem. De twaalfjarige rijdster uit Wijk bij Duurstede was in de Micromax-klasse alle jongens te snel af, domineerde in elke race en pakte zo overtuigend de dagoverwinning!

Trots

“Ik ben heel blij. Natuurlijk omdat ik alle drie de races heb gewonnen, maar ook omdat het in het NK nog nooit gebeurd is dat een meisje op het podium staat in de Micromax-klasse”, zei een trotse Esmee. “Ik heb laten zien dat je als meisje ook kunt winnen.” Toch had ze van tevoren niet verwacht te kunnen winnen. “Ik zei tegen mijn vader: het zou mooi zijn als we in de top vijf kunnen komen.”

Wat haar overwinning nog meer bijzonder maakte, is dat de rijdster van Cieplik Racing haar hobby volledig via sponsoren moet zien te bekostigen. Ondanks dat Esmee het budget nog niet helemaal sluitend heeft, laat het team zien dat het het technisch goed voor elkaar heeft. Dat bleek zondag overduidelijk, want aan haar materiaal lag het zeker niet. Natuurlijk bewees Esmee met haar drie zeges ook dat ze als rijdster haar mannetje staat.

Ambitie

Wat wil je ook als je een enorme ambitie hebt. Esmee haat verliezen en wil in alles wat ze doet de beste zijn. Dat was ze in haar vorige sport judo. En nu dus ook in het karten. Verder voetbalt ze ook. Om tijdens raceweekeindes zo goed mogelijk voor de dag te komen, traint ze elke zaterdag. Ook in de winter, als het moet in de sneeuw. “Dan kan ik mooi spins van 360 graden maken”, zei ze met een lach. Haar vader: “Ze komt me vaak halen met haar pak aan. Zegt ze: kom, we moeten gaan trainen.” Verder doet ze ook nog aan fitness.

Maar daar blijft het niet bij voor deze ambitieuze jongedame. Voorafgaand aan races bestudeert ze altijd races op die baan van het vorige jaar in de hoop er iets van te kunnen opsteken. “En ik kijk ook filmpjes van mezelf terug om te zien wat ik fout heb gedaan. Daar kan ik alleen maar van leren. Ik wil leren van mijn fouten.”

Zelf rijden

Esmee kwam op haar zevende voor het eerst in aanraking met karten. Dat was in de Kartfabrique in Utrecht. Ze ging altijd mee naar haar broer kijken die tot vorig jaar zelf ook kartte. “Maar ik vond het niet leuk om altijd langs de kant te staan”, zei Esmee. “Ik wilde zelf rijden. Op haar negende begon ze in een Honda Cadet te trainen; vorig jaar debuteerde ze als wedstrijdrijdster. Gemotiveerd blijven is voor Esmee niet moeilijk. “Ik hou van de snelheid en de strijd. En karten is ook altijd gezellig.”

Die gezelligheid was er zoals altijd ook tijdens het NK in Berghem afgelopen weekeinde. Maar uiteindelijk staan de prestaties altijd voorop, stelde Esmee. Zaterdag reed ze de zevende tijd in de kwalificatie. Iets minder dan ze gehoopt had, maar voor haar zeker geen reden om te wanhopen. “Ik ben nooit bang om in te halen.” Dat bleek, want op overtuigende wijze haalde ze tijdens de eerste race de ene na de andere rijder in, totdat ze op kop lag. “Ik heb uiteindelijk zelfs nog iemand gedubbeld”, zei ze trots. Daarna kon ze in race twee van poleposition starten. Ze pakte kopstart en de rest van het veld zag haar nooit meer terug. Ook de derde race won ze op die manier. En zo pakte ze op zeer overtuigende manier de dagzege. “Ik bleef gefocust. Ik ben steeds in mezelf blijven herhalen: het gaat me lukken.”

Polposition

Dat ze dit seizoen serieus meedoet om de eindoverwinning bij de Micromax-rijders moge duidelijk zijn. Ze pakte tijdens de eerste ronde van het NK in Kerpen al de polposition en snelde ze naar het podium. Tijdens de tweede ronde in Eindhoven pakte ze tijdens de kwalificatie opnieuw de poleposition. En nu in Berghem dus een clean sweep met drie manchezeges. Natuurlijk wil ze kampioen worden dit seizoen. Om uiteindelijk dat ene doel te bereiken: de autosport. “Ik hoop ooit in de Formule 3 te kunnen rijden en dan opbouwen naar de Formule 1!”