Blog D66: Verkiezingstijd in Wijk, politiek is dichter bij dan je denkt

Wijk bij Duurstede, 12 februari 2017. Het is weer zover, de verkiezingen komen eraan. Voor mij wordt het de eerste keer dat ik bij de Tweede Kamerverkiezingen mag stemmen en het lijkt spannender dan ooit. Toen ik op 8 februari naar het allereerste debat keek begreep ik goed waarom mensen de politiek zo wantrouwen. Het debat vond plaats in Groningen en politici tuimelden over elkaar heen om te bewijzen dat ze het Noorden niet vergeten zijn.

Dat terwijl we buiten de Randstad vaak het gevoel hebben een beetje buiten de boot te vallen.

Vooral onder mijn generatiegenoten hoor ik veel mensen zeggen: ‘mijn stem maakt toch geen verschil’. Toch ben ik erachter gekomen dat je geen massale fakkeltocht moet organiseren of een dikke zak met geld nodig hebt om invloed uit te oefenen op Haags beleid. Ons politieke systeem is ervoor gemaakt dat iedereen mee kan doen, al lijkt het soms gekaapt door partijen.

Lokaal lijdt

Burgers voelen zich te weinig gehoord door de politiek, maar tegelijkertijd zie ik in Wijk bij Duurstede een kleine groep mensen die de kar van de lokale democratie trekt. Op mijn 16e stapte ik onzeker de woonkamer van een Wijkse D66’er binnen, hopend dat ik (met mijn leeftijd) misschien een keer mee mocht flyeren. Tot mijn verrassing mocht ik meteen meedenken, meeschrijven en meediscussiëren en nee, dat ging niet alleen maar over scheefliggende stoeptegels. Als ik tegenwoordig iets zie wat in mijn ogen anders moet of kan, bel ik Aart van Veen (fractievoorzitter D66 Wijk bij Duurstede) en een week later wordt het in de gemeenteraadsvergadering besproken.

In mijn ogen zien te weinig mensen de kansen die er liggen in een democratisch land als Nederland.Wat kun je doen? Er zijn genoeg mensen die meer willen doen, maar het lastig vinden om te bepalen waar ze moeten beginnen. Het is spannend om bij een onbekende groep mensen binnen te lopen en het lijkt onmogelijk om de koers van een landelijke partij te veranderen, maar het kán!

D66 Wijk bij Duurstede is een kleine afdeling en we ergerden ons mateloos aan de stadse tunnelvisie die D66 landelijk leek te hebben. We vroegen ons af ‘waarom gaat het steeds over de drukte in Amsterdam, maar niet over de krimpproblematiek in de rest van het land?’. Dat moest anders en dus ging het kleine clubje aan de slag. Met trots kan ik nu zeggen dat het dankzij Wijk bij Duurstede is dat D66 in het Tweede Kamerverkiezingsprogramma aandacht besteedt aan krimpproblematiek. Het gemak waarmee we dit voor elkaar kregen heeft ons ook verbaasd, maar wat blijkt? Het kán!

De kern van democratie is niet partijloyaliteit en je hoeft ook geen lid te zijn van een partij om politiek actief te zijn. Vind je dat bij de komende verkiezingen partij A groot moet worden? Meld je dan aan bij de lokale afdeling en flyer vrijblijvend een keer mee.

En in Wijk bij Duurstede hebben we echt geluk, het is lang niet overal zo dat lokale partijen vergaderen in de kroeg of in een huiskamer, waar je spontaan binnen kunt lopen.

Doe mee!

Je kan dus meer invloed hebben dan je denkt en betrokken zijn is lang niet zo lastig als het lijkt. In Wijk is elke partij dolblij met nieuwe gezichten. Ben je een zwevende kiezer? Drink een keer een kop koffie met partijleden uit je eigen gemeente. Overtuigd kiezer? Bied hulp aan bij de lokale afdeling van jouw partij. Of heb je gewoon een goed idee voor de gemeente? Bel/mail een raadslid en voer het uit.

Democratie is van ons allemaal en het is belangrijk dat zoveel mogelijk mensen meedoen. En het kan dus wel! Zeker in Wijk.

Kirsten van der Meer (19) is bestuurslid bij D66 Wijk bij Duurstede