Bridgeclub Dorestad viert 45-jarig bestaan

Wijk bij Duurstede, 30 januari 2017. Op 28 januari 1972 werd bridgeclub Dorestad opgericht. Dat is intussen 45 jaar geleden, dus alle reden voor een feestje. Dat jubileum hebben ze afgelopen zaterdag gevierd in het Calypso Theater aan de Markt. De organisatie was in handen van Sabrina, Erik en Maarten. Zij hebben er een onvergetelijke dag van gemaakt. Om 11.00uur gingen de deuren open en werden de leden door het bestuur ontvangen met een glas champagne. Els, Hans en het team van Calypso namen daarna een bakkie koffie met gebak voor hun rekening. In zijn speech herinnerde voorzitter Mark er o.a. aan dat hij nog geboren moest worden toen de vereniging werd opgericht. Rond de klok van 12.30 uur was het tijd voor een prima en uitgebreide lunch en daarna kwam het “hoofdgerecht”, een speciale jubileumdrive. Deze drive werd gelardeerd met een goochelaar. De organisatie had geregeld dat er bij elke ronde ”stilzitters” waren en die konden dan mooi genieten wat die goochelaar voor trucs te bieden had.

Historie

Van de oprichters is alleen Herman van Velzen nog in leven. In het archief is nog het artikel gevonden dat toen in de krant heeft gestaan. Bij de foto’s is dat krantenartikel terug te vinden. Als je nu een 45-jarig jubileum kunt vieren dan hadden ze toen goed voorzien dat een bridgeclub bestaansrecht had in Wijk bij Duurstede.

1e Voorzitter

Bram Evers was de 1e voorzitter. Hij was niet alleen een goeie inspirator, maar ook een hele goeie bridger, misschien wel de beste die er ooit was op de bridgeclub. “6 schoppen moet je nooit doubleren” hield hij je voor. Bram doubleerde dat contract eens omdat hij een vaste down in handen had. De tegenstander vluchtte echter naar 6SA en maakte dat contract wel. Dat kostte Bram zijn kampioenschap. Bram is bijna 25 jaar voorzitter geweest en vulde dat op eigen wijze in. Een ledenvergadering eindigde steevast met de yell: ”Lang leve Dorestad, hoezee, hoezee.”. Door de bridgebond werd hij benoemd tot Kei. Hij was de eerste (of één der eersten )die deze onderscheiding kreeg.

Andere voorzitters

Daarna was het de beurt aan Wim en Ben die nu allebei in Frankrijk wonen. Wim moest die rol invullen vanuit de herinnering aan Bram. Niet gemakkelijk, maar het ging hem goed af. Vooral toen de verhuizing geregeld moest worden van de locatie van Harmonie Concordia naar de dansschool. De gemeente ging te veel huur vragen voor deze locatie. Dia was de opvolger van Ben. De laatste jaren van haar voorzitterschap stonden vooral in het teken van de verhuizing van sportpark Marienhoev e naar de van Abcoudezalen in het centrum van Wijk bij Duurstede. Ze heeft dat met verve gedaan. Net zoals met de befaamde kertsdrives. Door eigen mensen werd er vele jaren in de kantine van BreakOut een kerstdiner verzorgd en dat overtrof de stoutste verwachtingen. “Raasdonders”, maar ook “verse zalmschotels”. En natuurlijk werd er ook gebridged. Gezelligheid in de sfeer van kerst, dat was de hoogste troef. Oftewel in bridgetermen, groot slem bieden en maken. Na Dia was Klaas voorzitter. Hij besteedde met succes veel aandacht aan het ledental. Hij heeft dat een paar jaar gedaan en verder de weg geplaveid voor Mark . Die mag nu de club langs slems loodsen en dat gaat hem goed af.

Speelavon d

Na de oprichting werd de woensdag als speelavond gekozen. In de jaren-70 waren echter Ajax en Feyenoord heel succesvol in de Europacup. Die wedstrijden werden toen alleen gespeeld op woensdag en als die op de TV werden uitgezonden dan verkozen de meeste leden het voetbal boven het bridge. Toen werd snel besloten om naar de donderdag te gaan.

Locaties

In die 45 jaar waren er diverse speellocaties en allemaal hadden ze wel iets bijzonders, zoals:

 1. Het clubhuis van Harmonie Concordia. Naast de grote trom van Bru en de gehaktballen van Annie
 2. Bij Kees (en To) onder het Wapen van de Gouden Leeuw
 3. Naast de loempia’s van de Chinees
 4. Met bridgesteps op de dansvloer van een sporthal (danscentrum Zegers)
 5. Bij de pony’s van Het Kleine Ros
 6. Onder de dartsborden van BreakOut op sportcomplex Marienhoeve. In die periode heeft Mieke Kuiters een bridgeschilderij gemaakt waarop de kampioenen jaarlijks werden bijgeschreven. Op dat schilderij is een witte duif bezig om een misverstand binnen een bridgepaar vredig op te lossen. Van dat schilderij staat een foto bij de foto’s. Diny Reinders liet zich daar trouw begeleiden door haar viervoeter.
 7. En nu in de Van Abcoudezalen in het E&E Gasthuis onder het wakend (en slapend) oog van de senioren.

Al heel lang staat Els achter de bar. Ze verhuisde steeds mee en mag nu toch wel tot de “inboedel” van de bridgeclub worden gerekend. Ze is niet meer weg te denken met nu Hans aan haar zijde. En dat moet nog lang zo blijven.

TC

Een goed functionerende TC is erg belangrijk. Bridgeclub Dorestad heeft daarover niet te klagen. Intussen al weer meer dan 10 jaar staat het team van Rik hiervoor borg. Met Lidwien en Marijke. Elke week staan de speeltafels klaar met o.a. de spellen, bidding- en scoreboxen. In de vorige eeuw waren het vooral Jan de Kivit en Gerarda van Impelen die de speelzaal bridgeklaar maakten. De computer heeft het TC-werk een stuk verlicht. Vroeger moesten de spelers na elk spel de score opschrijven. Na afloop werd de uitslag dan met de hand berekend. 3 à 4 mensen waren daarmee bezig, want er werd ook nog wel eens fout geschreven . Dat nam een half uur in beslag. Nu is er de computer en die levert direct de uitslag. De spelverdelingen en de uitslagen komen op de website van de bridgeclub te staan en ieder kan alles daarna nog eens dunnetjes overdoen.

Leeftijd

Het jongste lid is 26 jaar en de oudste 91. Oftewel leeftijd speelt geen rol. Maar er zijn altijd omstandigheden waardoor leden de club (moeten) verlaten. Nieuwe aanwas is noodzakelijk anders ga je kopje onder. Nieuwe leden komen voor 90% uit een bridgecursus. Andere middelen hebben een lage respons.

Bridgecursus

Bridgeclub Dorestad is daarom voortdurend actief om leden te winnen via dat traject. Ze organiseren zelf cursussen voor beginners. In de vorige eeuw was Els van Buchem daarin heel succesvol. Later werd die cursus gegeven door Ann Regout en nu staat Anneke de Jong voor de klas. Anneke heeft het ledenbestand daarmee onlangs nog een goede impuls gegeven en ook nu is ze weer bezig met zo’n cursus. Ooit waren er meer dan 100 leden en was er een ledenstop. Er werd toen gebridged in 4 lijnen. Nu zijn er twee lijnen met een ledenbestand van om en nabij de 75. De hoop is gevestigd dat het weer 3 lijnen kunnen worden.

Externe competitie

Bridgeclub Dorestad heeft al die jaren deel genomen aan de externe viertallencompetitie van de Nederlandse Bridgebond (NBB). Met wisselend succes. Het viertal met Bram Evers heeft in de vorige eeuw zelfs één jaar in de 2e divisie gespeeld.

Lidmaatschap bridgeclub Dorestad

Het lidmaatschap bij bridgeclub Dorestad kost slechts € 90 per jaar. Daarvoor zijn er ca. 45 speelavonden, oftewel € 2 per avond. Dan ben je ook nog eens lid van de NBB en krijg je maandelijks hun bridgeblad met veel en interessant nieuws. En (of het niet genoeg is) dan kun je ook nog deelnemen aan hun externe viertallencompetitie.

Meesterpuntentitel

 1. Verder kun je door dat lidmaatschap bij de NBB meesterpunten verzamelen en een bridgetitel verdienen. Dat hangt af van de uitslag op een speelavond. Zodra je een bepaald aantal van die punten hebt verzameld krijg je van de NBB een titel en wel als volgt Clubmeester bij 500 meesterpunten
 2. Districtsmeester bij 2.000 meesterpunten
 3. Regionaalmeester bij 5.000 meesterpunten
 4. Kandidaat Bondsmeester bij 10.000 meesterpunten
 5. Bondsmeester bij 15.000 meesterpunten
 6. Nationaal meester bij 30.000 meesterpunten

Ten onrechte wordt er soms van uitgegaan dat meesterpunten alleen voor de betere bridger leuk zijn. Maar juist de nieuwe leden kunnen door het behalen van het predicaat “Clubmeester” en later “Districtsmeester” laten zien dat ook zij progressie maken. Bij bridgeclub Dorestad is Tiny topscorer. Zij heeft er meer dan 15.000 verzameld en als enige mag zij zich Bondsmeester noemen.

Bridge is fascinerend

Bridge is een spannend en boeiend kaartspel waaraan je veel plezier kunt beleven. Het wordt over de hele wereld op dezelfde manier gespeeld, want de regels zijn overal hetzelfde. Bridge is een sociaal spel dat iedereen kan leren. Het is ook een denksport. Fysieke fitheid is van ondergeschikt belang. Toch is bridgen heel gezond. Je traint je geheugen en laat je hersenen werken. Dat is goed voor je welbevinden en houdt je jong. Er zijn sterke aanwijzingen dat je door hersengymnastiek belangrijke hersenfuncties in een goede conditie kunt houden. Kortom bridge is leuk, gezellig, niet moeilijk en goed voor je gezondheid. Na de cursus voor beginners (ruim 3 maanden) kun je al aanschuiven bij een bridgeclub. Of gewoon thuis spelen.

Een cursist daarover

De laatste bridgecursus werd gegeven door Anneke. Op een heel ontspannende en gezellige manier leert zij de cursisten dit mooie spel. Er zijn daarna ± 15 cursisten lid geworden van de bridgeclub en ze zijn razend enthousiast. Lilian is één van hen en zij zegt “Het is een hartstikke leuk spel. Ik heb er vele jaren tegenaan gekeken omdat ik eigenlijk geen spelletjesmens ben, maar op de cursus zijn alle twijfels verdwenen. Anneke doet het fantastisch. Het is een denksport waarvan ik nu al door heb dat kansberekening een belangrijke factor is. Dat vind ik leuk en het is ook bijzonder dat elk spel anders is. Ik zit nog in de leerfase en soms gaat het dramatisch en dan opeens speel je weer de sterren van de hemel. Wij oefenen ook veel thuis en dat is goed voor de onderlinge contacten. Het is gezellig en leerzaam. Wij nemen dan alle tijd om het geleerde onder de knie te krijgen. En… van je fouten leer je misschien nog wel het meeste. Wij spelen op de bridgeclub nu nog in de B-lijn en daar gaat het er heel gezellig aan toe. In de A-lijn is het wat serieuzer. We hebben intussen de Kerst- en Paasdrive meegemaakt en die zijn reuze gezellig.”

Veel mogelijkheden

Bridgen kun je op een bridgeclub, maar er zijn ook volop mensen die het spel alleen thuis spelen. Verder worden er door het hele land bridgedrives georganiseerd. Dat kan een (kroegen)drive van één dag zijn, maar ook meerdaagse zijn mogelijk. En niet te vergeten de bridgevakanties in het buitenland. Er zijn organisaties die zich in al die mogelijkheden hebben gespecialiseerd.

Waarheden

 • De beste speler zit tegenover je
 • Van fouten leer je. Hoe meer fouten des te slimmer je gaat bridgen.
 • Geen enkele vorm van energie heeft zo´n hoog rendement als een compliment aan je partner.

Meer weten

Als je geïnteresseerd bent om bridgen te leren kun je contact opnemen met Mark Huisman. Dit kan via de e-mail of per telefoon 0343-594919 (bij voorkeur tussen 19.00 en 20.00 uur). Meer foto’s van het jubileumfeest staan in het fotoarchief van ditiswijk.nl.