Blog CDA: Eerlijke prijzen voor onze boeren en tuinders

Wijk bij Duurstede, 12 september 2016. De melkveehouderij en fruitteelt zijn belangrijke economische dragers in de Kromme Rijnstreek. Dat moet volgens het CDA zo blijven. Vorige week had CDA tweede kamerlid Jaco Geurts – op de goed bezochte CDA thema-avond melkveehouderij en fruitteelt met toekomstperspectief in Langbroek – dan ook een heldere boodschap: onze melkveehouders en fruittelers hebben recht op eerlijke prijzen. Geurts pleitte daarom voor een voedselscheidsrechter en eerlijke concurrentie. Tijdens de discussie ging het over voedselzekerheid, ondernemersrisico’s en de (on)mogelijkheden om te komen tot hogere marges de melkveehouderij en fruitteelt.

Voedselscheidsrechter

Geurts wil in Nederland – net als in Groot Brittannië – een voedselscheidsrechter die onderzoek moet doen bij vermeende misstanden in de voedselketen en waken over de belangen van boeren en tuinders en de voedselindustrie. De steeds grotere concentratie van supermarkten – zoals bij Ahold en Delhaize – maakt dat een 4 a 5 inkopers de markt bepalen. Ahold en Delhaize gaan hun toeleveranciers nog verder afknijpen. Dat gaat ten koste van de prijzen die boeren ontvangen. Ook in de Kromme Rijnstreek. De marge gaat naar de aandeelhouders van de combinatie Ahold-Delhaize.

Eerlijke concurrentie

Geurts gaf verder aan dat eerlijke concurrentie in Europees verband belangrijk is. Nederland stelt steeds hogere eisen aan de manier waarop ons voedsel wordt geproduceerd. Minder bestrijdingsmiddelen, meer weidegang, minder antibiotica, minder energieverbruik, meer biodiversiteit etc. Geurts gaf aan dat het CDA staat voor rentmeesterschap maar dat de Nederlandse overheid doorslaat in gedetailleerde regelgeving t.o.v. de rest van Europa. Geurts vond verder dat de Nederlandse overheid via een beperkte inzet van Europese middelen ook bijdraagt aan concurrentievervalsing. Als Franse en Duitse boeren wel hoge toeslagen krijgen en Nederlandse boeren niet, leidt dit tot oneerlijke concurrentie.

Hogere marges

Uit de discussie met de zaal bleek dat aanwezigen verschillend denken over de mogelijkheden om te komen tot hogere marges voor boeren en tuinders. De een gaf aan dat er alleen hogere prijzen komen door minder aanbod. Een koude sanering is noodzakelijk. De beste ondernemers blijven vanzelf over. Een ander gaf aan te kiezen voor speciale onderscheidende producten voor een specifieke niche met hoge marges. Een ander gaf aan dat FrieslandCampina en Wehkamp maar moeten gaan samenwerken door zuivel aan huis te leveren. Via een kortere keten komt er dan meer marge bij melkveehouders. Het was een goede bijeenkomst en ik ben blij dat Jaco Geurts voor de komende tweede kamer verkiezingen bij het CDA op plaats 10 staat. Hij weet de belangen van burgers en boeren goed te verbinden.