Blog D66: Overtuigend optreden van 18-jarig Wijks D66-talent

Wijk bij Duurstede, 18 april 2016. Afgelopen zaterdag was het landelijk congres van D66 in Arnhem, waar de Wijkse Kirsten van der Meer (18) namens afdeling D66 Wijk bij Duurstede een motie indiende. Het jonge afdelingsbestuurslid wist de partijleden te overtuigen om voor de motie te stemmen die oproept om in het D66-verkiezingsprogramma van de Tweede Kamer in 2017 aandacht te besteden aan problemen waar kleine gemeenten mee kampen. Krimp, bijvoorbeeld, waardoor het voorzieningenniveau achteruit gaat en goed onderwijs verdwijnt. Ook slechte OV-verbindingen en werkloosheid zijn problemen waar vooral gemeenten buiten de Randstad mee kampen.

Kirsten: “Wijk bij Duurstede is zo’n gemeente, maar we merken dat er in Den Haag niet genoeg aandacht is voor kwesties buiten de Randstad. Juist omdat de problemen op zo’n grote schaal plaatsvinden, is het volgens mij belangrijk dat er ook op nationaal niveau over wordt nagedacht.” De Wijkenaren bleken niet de enigen met deze mening, want de motie kon op veel bijval rekenen van kleine afdelingen en werd met een overweldigende meerderheid aangenomen. De Wijkse D66-voorzitter Zeki Shehu:”Wij zijn allemaal apetrots op Kirsten die het initiatief nam, waardoor er nu dankzij onze afdeling Haagse aandacht komt voor de problemen!”

Wordt vervolgd

Het landelijk bestuur van D66 legt nu haar oor te luisteren binnen en buiten de partij en haalt onderwerpen op om het landelijk verkiezingsprogramma te schrijven. Wij steunen de wijze waarop het landelijk bestuur dat doet. Alexander Pechtold, die zich wederom kandidaat heeft gesteld voor het lijsttrekkerschap, wil na de verkiezingen deelnemen aan een nieuw kabinet, dan is het zaak dat punten uit ons programma in het regeerakkoord terechtkomen. We weten nu dat als D66 deelneemt aan een nieuwe regering, de partij zal aandringen op aandacht voor problemen uit “landelijk” Nederland. Dat is voor Wijk bij Duurstede en voor de rest van 2/3 van het land natuurlijk een heel positief punt.