Blog D66: Wijkse jongeren het best op de hoogte bij Oekraïnereferendum

Wijk bij Duurstede, 5 april 2016. Op zaterdag 2 april testte D66 Wijk bij Duurstede samen met D66 Houten de kennis over Oekraïne in beide gemeenten. Het aanstaande burgerreferendum over het associatieverdrag met Oekraïne zal maar weinig mensen zijn ontgaan, maar wat weten we eigenlijk over Oekraïne? Vanaf 10 uur konden bezoekers van het centrum in Wijk en Het Rond in Houten een vragenlijst invullen om kans te maken op een prijzenmand met ingrediënten voor Oekraïense Borsjtsj (soep). Ook werd deze lekkernij geschonken aan nieuwsgierige voorbijgangers.

Twijfel

Hoeveel keer groter is Oekraïne in vergelijking met Nederland? Het is niet gek als u het antwoord op deze vraag niet weet, want het waren uitzonderingen die alle vragen goed wist te beantwoorden. Veel mensen bleken van plan te gaan stemmen, maar twijfelden nog over wat ze zullen kiezen. De afdelingen Houten en Wijk bij Duurstede hoopten met deze ludieke actie vooral te bereiken dat mensen gaan stemmen. Secretaris Bart van Asperdt van D66 Wijk bij Duurstede: “Het zou ontzettend jammer en eigenlijk een zwaktebod zijn als de kiesdrempel van 30% niet wordt gehaald. Dan is het wel belangrijk, dat mensen weten waarvoor ze gaan stemmen. Daarom staan wij vandaag op straat”. Afgelopen donderdag hield D66 om die reden ook al een discussieavond waar voor- en tegenstanders met elkaar inhoudelijk in gesprek gingen, zodat mensen een goede afweging kunnen maken.

Winnaars

De Borsjtsj vond gretig aftrek en ook voor de informatiefolders was veel interesse. Ondanks dat de actie er vooral op gericht was om mensen te motiveren 6 april naar de stembus te gaan, hadden toch veel mensen de behoefte om te praten over hun stem. Onder het genot van de soep werden er interessante gesprekken gevoerd waarin feit en fictie werden onderscheden. Aan het einde van de dag werden de prijzen uitgereikt, één in Wijk aan Nikki Dijkstra en één in Houten aan Michelle de Haas, die toevallig ook een Wijkse bleek te zijn. Beide dames hadden alle vragen juist beantwoord en bleken daarmee de grootste Oekraïne-experts van de gemeentes.

Nek-aan-nekrace

Opvallend was dat vooral jongeren goed op de hoogte waren van Oekraïne en zich hebben verdiept in het referendum, volwassenen en ouderen bleken iets minder geïnteresseerd. De vragenlijst werd voornamelijk door jongeren goed beantwoord. Toch waren er nog veel mensen die niet op de hoogte zijn: ‘ik ga wel stemmen, maar niet op D66’ of ‘waar is die stempas in mijn brievenbus voor?’ waren vaak gehoorde opmerkingen. Op straat was men meer verdeeld dan het beeld dat tot nu toe in de landelijke pers is geschetst, de verhouding tussen voor- en tegenstanders was bijna 50/50. Ook gaf een overgrote meerderheid aan te gaan stemmen. U kunt er zeker van zijn dat de opkomstdrempel van 30% gehaald zal worden, dus is het nu nog belangrijker om te gaan stemmen. Laat uw stem horen, want de nek-aan-nekrace is spannender dan ooit!

Twijfelt u ook nog over wat u moet stemmen? Kijk dan op www.referendum.d66.nl voor uitgebreide informatie