Blog VVD: Weg door Langbroek bijna klaar

Langbroek, 16 augustus 2015. “De laatste loodjes” noemt Provinciaal VVD mobiliteitswoordvoerder Willem Joustra uit Langbroek de werkzaamheden aan de N227 komende week. “Er komen geen wegafsluitingen meer.”

De VVD heeft de aanpassingen van de N227 mogelijk gemaakt. “Kinderen moeten veilig vanuit Wijk en Cothen naar school kunnen fietsen. Omdat er meer mensen in Wijk en Cothen zijn gaan wonen is de N227 steeds drukker geworden. Dat heeft gevolgen voor de veiligheid. Wie in Amersfoort of Veenendaal werkt moet door Langbroek.” – Aldus Joustra. Door de fietstunnel bij Cothen is de Provinciale weg voor fietsers al een stuk verbeterd. Het oversteken in Langbroek bleef nog een heikel punt.

De werkzaamheden zijn vorig jaar al begonnen. De wegafsluiting die toen nodig was duurde langer dan deze keer waardoor verkeersproblemen ontstonden. Autoverkeer en fietsende schoolkinderen deelden de rijbanen enige tijd. Volgens Joustra bewijst dat eigenlijk hoe belangrijk de N227 is voor mensen uit Wijk en Cothen. De weg had al veel eerder verbeterd moeten worden in zijn optiek. “Andere partijen zeggen erg voor fietsen te zijn, maar als het puntje bij het paaltje komt hebben ze andere prioriteiten”.

De aanpassingen zijn in overleg met het dorpsplatform gemaakt. Hierbij is zoveel mogelijk rekening gehouden met de Langbroekers. “Een klus als deze grijpt direct in op de omgeving van mensen. Vandaar dat we vanuit de Provincie met de Gemeente en het Dorpsplatform wilden werken. Wij hebben hele goede verkeersdeskundigen, maar je moet ook kijken naar de mensen in de omgeving. ” Blijft er wat te wensen over? Joustra: “Er zijn momenten dat de file vanaf Doorn tot voorbij de Gooyerdijk staat. Dat zou je met een ondertunneling op het plein kunnen opvangen. Ik zou graag zien dat auto’s onder de grond rijden en fietsers bovengronds. Beter voor de veiligheid en beter voor de luchtkwaliteit in Doorn.” Is dat niet erg duur? Joustra: “De Provinciale automobilisten betalen jaarlijks meer dan 100 miljoen aan belasting. Het lijkt me dat we in ruil daarvoor wel meer kunnen doen voor die automobilist.”