Lezers schrijven: Zoektocht naar verdwenen wandkleed

wandkleed kasteel
Het wandkleed v. l. n. r. Engelse verwante, David, Maria, Margaretha, Karel, Thomas, Vriendin)/Foto archief ditiswijk.nl
wandkleed kasteel

Wijk bij Duurstede, 17 juli 2015. De naaldwerkgroep van 7 vrouwen uit Wijk bij Duurstede, Cothen en Doorn is op zoek naar het wandkleed dat zij in 2013 maakten voor Kasteel Duurstede. Dit wandkleed is vervaardigd door deze naaldwerkgroep en verbeeldt een periode uit de bloeitijd van het kasteel, onder het bisschoppelijk regime van David van Bourgondië. Het wandkleed is tot grote spijt van alle betrokkenen zoekgeraakt bij de recente herinrichting van Kasteel Duurstede, men heeft nog steeds een kleine hoop dat het bij een kringloopwinkel of een opkoper is beland.

Het wandkleed is gemaakt met als doel een stukje van de geschiedenis van het kasteel te laten herleven. Met minutieuze precisie is door 7 vrouwen samen ongeveer 6.000 uur aan het kleed gewerkt. Toen het klaar was is het in november 2013 aangeboden aan de stichting Kasteel Cultureel, met als doel om het kleed aan de bezoekers van het kasteel te tonen.

“Het tafereel op het kleed heeft als onderwerp het jaartal 1472, waarin bisschop David van Bourgondië afscheid van zijn gasten op kasteel Duurstede. Er woeden oorlogen en Karel de Stoute zoekt bondgenoten. Zijn vrouw helpt via haar Engelse verwante mee aan zijn plannen. Karel houdt van jagen en bijzondere kledij, dat is op het kleed verbeeld. David draagt er een huismantel. Zijn lievelingsnichtje Maria, die meereisde, praat met haar jonge stiefmoeder over de hondjes. Haar vader Karel de Stoute draagt met zijn belletjes-mantel de laatste mode. Hij kijkt om naar het kasteel waar zijn halfbroer zo trots op is. Thomas, vriend van David vond het echter maar saai, al zou je dat in die tijd nooit zo direct zeggen”.

Door een ongelukkige samenloop van omstandigheden is het wandkleed tijdens een recente herinrichting verwijderd, de opdrachtgever was zich niet bewust van de herkomst en achtergrond van het doek. Samen met een aantal oude meubels is het kleed afgevoerd naar een milieustraat, niet duidelijk is op welke locatie. De maaksters van het wandkleed hopen nog steeds dat het wandkleed terug gevonden wordt, en willen er in elk geval alles aan gedaan hebben om dit op te sporen.

Mocht iemand dit wandkleed ergens gezien hebben dan wordt men verzocht dit door te geven aan Maria Lagerweij: maria.lagerweij@ziggo.nl. De omvang van het kleed is ongeveer 1,5 x 2,5 meter, de ondergrond is grijs.