Windroos in debat over het zwembad

Wijk bij Duurstede, 31 mei 2015. Groep 8 van de Windroos bezocht in het kader van het VO-project het gemeentehuis. Daar legden Mariska Romijn –als ambtenaar- en Jan Burger –loco-burgemeester en wethouder- en Lodewijk Bergsma-vanuit de politiek- uit wat de gemeente allemaal doet. Daarna kozen de kinderen uit diverse onderwerpen het nieuwe zwembad om met elkaar in debat te gaan. Dat gebeurde natuurlijk in de raadzaal.

Raadsbesluit

Het raadsbesluit was: er moet een nieuw zwembad komen en het moet een echt zwembad zijn voor iedereen en met lange openingstijden, dat kost zeker € 100.000 per jaar! De groep werd verdeeld in voor- en tegenstanders. Met elkaar bedachten de kinderen argumenten en daarna begon het debat. De sprekers gaven achter het spreekgestoelte aan waarom ze voor of tegen het voorstel waren. Iedereen was het er over eens dat een zwembad in onze stad aan het water noodzakelijk is. Maar: als je het geld aan het zwembad besteedt kun je het niet aan andere zaken uitgeven en je kan toch ook naar bijv Doorn gaan om te zwemmen. Anderen vonden dat niet handig: dan moet je er met de auto heen… dat doe je niet zo snel en is niet goed voor het milieu. Na het debat volgde stemming: een ruime meerderheid was voor het voorstel om een echt zwembad te maken: dan moeten de belastingen maar een beetje omhoog en als het een aantrekkelijk zwembad wordt komen er misschien ook steeds meer mensen, waardoor het goedkoper kan worden. Het was een leerzaam debat!