Montmartre in Wijk bij Duurstede

Wijk bij Duurstede, 31 mei 2015. Afgelopen zaterdag waren het pleintje van de Kloosterleuterstraat en de Open Hof het decor voor de Montmartre kunstmarkt. Deze markt werd georganiseerd door het Wijks Atelier dat zich al 20 jaar inzet voor kunsteducatie en het bevorderen van creativiteit. Er waren diverse tenten waar men kon deelnemen aan schilderen, beeldhouwen, verf maken, kalligrafie en foto’s maken in de stad. Voor de kinderen was er een speciaal kinderatelier opgezet, zodat ook zij zich konden verdiepen in het leren schilderen.

Ruidaelroute

In de ochtend werd door burgemeester Tjapko Poppens de Ruisdael Route officieel geopend in bijzijn van ongeveer 100 belangstellenden. In zijn toespraak bedankte hij het Wijks Atelier voor dit cadeau aan de Wijkse gemeenschap. Hij sprak over de thema’s: verbinding en ontmoeting; waarin mensen, kunst en geschiedenis centraal staan. Samen met Karin Boers veegde hij het zand, als openingsritueel, van de eerste tegel. De voorzitter van het Wijks Atelier noemde de namen van de winnaars van de tegelroute en zij werden één voor één bedankt. Als slot droeg Ruth Scheuder een gedicht voor van de stadsdichter André van Zwieten getiteld: Ruisdaels Misverstand.

Ruisdaels Misverstand

Ja, schilder Ruisdael had ’t mooi bedacht:
een molen, wolkenluchten, een rivier,
en godd’lijk licht dat op drie vrouwen scheen
zo pittoresk, zo hollands, zo sereen
dat doet ’t schitterend als souvenir
ja, schilder Ruisdael had ’t mooi bedacht.

Ja, schilder Ruisdael had ’t mooi bedacht:
de krotten achter bosjes te verstoppen
met ’t gepeupel dat daar wel zou wonen
en het kasteel in vol ornaat te tonen
kijk, dat is nou eens netjes photoshoppen!
Ja, schilder Ruisdael had ’t mooi bedacht.

Maar waar die Ruisdael nooit aan had gedacht
dat dit zijn naam onsterfelijk zou maken.
Die molen is al jarenlang verdwenen
wat er van rest is fundament – wat stenen.
Maar dagelijks weet zijn beeld een mens te raken
Alsof van hogerhand tot stand gebracht.

Ja, dat had schilder Ruisdael nooit gedacht:
zijn beeld in ’t Rijksmuseum terechtgekomen
en hier in Wijk blijven toeristen trekken
naar deze Walpoortmolen “Rijn en Lek”,
en voelt men zich toch een beetje beetgenomen:
men had een ander stadsgezicht verwacht.
Meer iets dat schilder Ruisdael had bedacht.

In optocht achter doedelzakmuziek werd de route vervolgens gelopen naar het fundament van de molen van Ruisdael. Daar wachtte een dame in prachtige 17e eeuwse kledij het gezelschap op en werden herinneringsmapjes uitgereikt aan de winnaars met kaarten van afbeeldingen van de tegels.

Tentoonstelling

In de Open Hof was een tentoonstelling van schilderijen en er was een podium waar opgetreden werd. Doordat het vooral in de middag lekker zonnig bleef, kwamen er nogal wat belangstellenden op af en was het gezellig druk. Na alle indrukken konden de bezoekers ook nog een lekker glas wijn met een stukje kaas erbij nuttigen op het terras om alvast in zomerse sferen te komen. Meer foto’s staan in het fotoarchief van ditiswijk.nl.