Bridge: Zonder geluk vaart niemand wel

Wijk bij Duurstede, 30 mei 2015. Donderdag 28 mei 2015 werd bij bridgeclub Dorestad de 3e wedstrijd gespeeld van de 6e parenserie. De spellen waren weer grillig. Het gevecht om de deelscore was niet van de lucht. Maar ook het bieden was geen a-b-c-tje.

Spel 8

Spel 8 is daarvan een mooi voorbeeld. West mag het eerst bieden. Wordt dat een pas of iets anders. Gedacht wordt aan een preemptieve opening voor de ruitenkaart. Als je op 2-niveau kunt openen met een zwakke 6-kaart dan is dat geen probleem,maar wat doe je als die opening niet in je bagage zit? Dan maar 3 ruiten? Of toch maar passen omdat er ook een 5-kaart in schoppen is en wie weet is er misschien wel een fit in schoppen. Wat is wijsheid?

Noord past en dan is het de beurt aan Oost om iets te doen. Als west heeft gepast dan is er de lastige keuze voor een opening met 1 harten of 1 SA. Voor SA is de hand niet geweldig (5-kaart hoog en 2 doubletons), maar de punten worden wel betrouwbaar aangegeven. Wanneer er wordt geopend met 1SA zal west ongetwijfeld aansturen naar het 3-niveau vanwege de mooie ruitenlengte. Wanneer er wordt geopend met 1 harten dan is het een heel ander verhaal. Wat moet West dan bijbieden? 1SA vanwege de 8 punten? Maar als oost niets met de ruitens kan doen dan heeft de hand van west weinig of geen toegevoegde waarde. Passen? Hartenvrouw kan dan nog leuk zijn voor Oost. Kortom, het kan alle kanten op bij Oost/West.

Zonder geluk vaart niemand wel

Na afloop zien we in de A-lijn contracten in harten, ruiten, schoppen en 3 SA. Het was dus inderdaad een allegaartje. 3 SA werd zelfs met een overslag gemaakt. Dit is verrassend want de schoppen zijn zo lek als een zeef. Noord/Zuid kunnen er 4 slagen van oprapen plus klaver aas. Maar het geluk lacht oost toe, omdat zuid moet uitkomen. Een uitkomst in schoppen en ruiten is zeer onwaarschijnlijk. Wanneer Zuid voor harten kiest dan is Oost direct verzekerd van 8 slagen (harten vrouw en aas plus 6 ruitens). Dan moet er alleen nog een klaverslag worden geregeld. Dat moet oost direct doen voordat de tegenstanders elkaar kunnen informeren over het schoppenzitsel. Het geluk blijft Oost toelachen want klaver aas zit bij Zuid en die zal nog steeds geen aanleiding zien om te switchen naar schoppen, tenzij Noord zich ondeugend gedraagt en een schop tegen de tafel geeft. (Dit is natuurlijk een grapje.) Zo maak je een contract dat eigenlijk down moet.

De uitslag

A-lijn

  1. Marijke Hendriks en Rik de Gier, 58.75%  
  2. Jeanette van Donselaar en Max van Putten, 55.63%
  3. Diana Vroegindewey en Rina Slagmolen, 55.21%
  4. Tiny Hunefeld en Jose Koldenhof, 54.69%

B-lijn

  1. Arnold Pastoors en Rudyard Regout, 66.25%
  2. Adri Verwaal en Jan Everts, 65.00%
  3. Lies van Koevorden en Mariet Smits, 53.75%
  4. An van Wijk en Arno Lodder, 51.25%
  5. An Pastoors en Kees Bronk, 50.83%

De anderen scoorden onder de 50%

Cursisten

De cursisten spelen al weer diverse avonden mee met de bridgeclub en velen krijgen de bridgesmaak steeds meer te pakken. Intussen hebben zelfs 9 van hen zich opgegeven als lid en daar is de bridgeclub uiteraard zeer content mee. Hopelijk volgen er nog meer. Ze spelen nog steeds in hun eigen lijn en die werd winnend afgesloten door Lllianne Verwaal en Joke Gier met de mooie score van 58.33%. Maar liefst acht paren deelden de 2e plaats met 54.17% Zomerdrives Nog een paar weken en dan gaan de befaamde zomderdrives weer van start. Iedereen mag deelnemen, wel of geen lid. Nadere informatie volgt.