5 mei, viering bevrijding

Wijk bij Duurstede, 30 april 2015. Jaarlijks wordt in de nacht van 4 op 5 mei in Wageningen het Bevrijdingsvuur ontstoken. Dit vuur is het symbool voor leven in vrede en vrijheid. In de loop der jaren is de Bevrijdingsvuurestafette uitgegroeid tot een nationaal evenement, waarbij vele sporters vanuit heel Nederland naar Wageningen komen om het vuur door middel van een estafette door het land te verspreiden.

De ceremonie in Wijk bij Duurstede op 5 mei 2015

Enthousiaste lopers uit Cothen, lid van de Fit-Runners Cothen, halen het bevrijdingsvuur op in Wageningen in de nacht van 4 en 5 mei. Zij brengen het in estafette naar Wijk bij Duurstede. De bevrijdingsceremonie in de gemeente ziet er als volgt uit: de acht lopers brengen het vuur de stad binnen om 13.00 uur. Op de Markt overhandigen zij voor de VVV de brandende fakkel aan burgemeester Tjapko Poppens, die vervolgens het bevrijdingsvuur ontsteekt om 13.15 uur. De ceremonie op de Markt wordt muzikaal omlijst door muzikanten van Concordia. Het vuur zal de hele dag blijven branden. In de stad zijn verschillende festiviteiten georganiseerd voor jong en oud. Het Oranjecomité Wijk bij Duurstede bundelt de krachten om ook deze dag tot een succes te maken.

Elke 5 jaar

Traditiegetrouw wordt een keer in de vijf jaar (jubileumjaar) het Bevrijdingsvuur door een groep inwoners van de gemeente Wijk bij Duurstede opgehaald in Wageningen. Dit jaar is het 70 jaar geleden dat het Koninkrijk der Nederlanden bevrijd werd. Vanwege dit jubileumjaar is het thema: ’70 jaar leven in vrijheid’.