VVD: Zwemmen in de Nevengeul

Wijk bij Duurstede, 13 maart 2015. “Als hondjes mogen zwemmen mogen kinderen dat ook” zei VVD Statenlid Willem Joustra in oktober tegen het AD. Sindsdien lijkt iedereen het met hem eens te zijn. De Provinciale politiek staat soms ver van de mensen af maar Joustra bemoeide zich juist in dit geval graag met de nevengeul. “De provincie heeft dit natuurgebiedje gerealiseerd met subsidie. De VVD wil dat als natuur door de mensen wordt betaald, ze er ook van kunnen genieten. Daarom hebben we regels gemaakt die daarvoor zorgen. Toen ik hoorde dat het zwemverbod werd ingesteld leek me dat indruisen tegen de provinciale regels. Daarom heb ik vragen gesteld aan het college over deze kwestie”

De vragen bleven niet zonder gevolgen. Het bleek dat tenminste één reden voor het zwemverbod niet opging. De reden dat de subsidie teruggevorderd zou worden van de gemeente. Joustra kreeg als antwoord van het Provinciale college dat dit niet zo was. Nu die reden verviel heeft de gemeente allerlei andere redenen aangedragen om het zwemverbod te handhaven.

Voorstanders van het zwemverbod wijzen erop dat kinderen ziek kunnen worden van het water. Joustra: “Toen ik jong was zwom ik regelmatig in de Kromme Rijn. Er was toen geen betuttelgekte. Ik heb er nooit wat van gekregen. Kinderen moeten de vrijheid hebben te zwemmen in de Kromme Rijn.” Om zwemmen weer mogelijk te maken kan het nodig zijn dat de nevengeul door de Provincie aangewezen moet worden als zwemwater. “Als het zo moet dan moet het maar zo.” Zegt Joustra hierover. “Doorgeschoten regeldruk kan je gebruiken om doorgeschoten regeldruk te bestrijden.”