Dorpspomp in ere hersteld door Weteringgenootschap

Langbroek, 10 maart 2015. Over enige tijd kan men een ‘Ommetje Langbroek’ maken. Een wandeling via het nog deels te ontwikkelen Maarten Maartenspad . Het is de eerste nevenactiviteit van het Weteringgenootschap, opgericht door dierenarts Klaas Soethout. Hij vertelt er meer over.

NL-Doet

“Laat ik bij het begin beginnen,” merkt hij op. “Het Weteringgenootschap, dat tot doel heeft om activiteiten te organiseren waarbij cultuur en vooral literatuur en natuur samen komen, is onlangs officieus opgericht in kasteel Sterkenburg. De officiële oprichting vindt plaats op Open Monumenten Dag (OMD) 12 september in het Maarten Maartenshuis te Doorn. Voor de wandeling over het Maarten Maartenspad moet er nog veel gebeuren, maar e.e.a. wordt gerealiseerd middels “NL-Doet” de grote landelijke vrijwilligersactie 20 en 21 maart. “Daarbij steken inwoners en lokale bestuurders de handen uit de mouwen,” verklaart Klaas breed grijnzend. ”Wethouder Gerrit Boonzaaijer van de gemeente Utrechtse Heuvelrug zal samen met zijn 12 jarige zoon Hendrik en anderen 21 maart van 10 tot 12 uur aan de slag gaan om de grafsteen van het graf van Maarten Maartens schoon te maken.”

“De dorpspomp op de Brink wordt eveneens schoongemaakt en gaat weer functioneel worden. Na vele jaren droogstand, gaat hij weer werken. Dit wordt gesponsord door bouwmaterialenhandel Herman van Dijk; Wim Schothorst, werkzaam in bronbemaling, buigt zich over de technische aspecten. Vermoedelijk is de pompzuiger kapot of verdroogd. Dat probleem zien we vanzelf en wordt verholpen. Burgemeester Tjapko Poppens zal daarna met een eerste slinger water oppompen. Wethouder Hans Marchal gaat 20 maart van 13.00 – 17.00 uur met Hoogheemraad Guus Beugelink van het Waterschap en anderen werken aan het verwaarloosde bruggetje over de Cothergrift, die in 1635 werd aangelegd voor het transport over water met de Krommerijnders.” Klaas zwijgt een moment om vervolgens te verklaren dat rondom dat bruggetje een wonderlijk verhaal speelt: “Minister Veerman heeft dat in 2004 geopend om de bijzondere natuurgebieden Walenburg en Lunenburg ecologisch aan elkaar te koppelen. Je kon dan over het bruggetje, door het weiland naar de Provinciale weg lopen. Echter vreemd dat daar totaal geen oversteekplaats is, maar wel een dassentunnel. Bij gedeputeerde Remco van Lunteren van de Provincie heb ik deze kwestie onder de aandacht gebracht. Men was het snel eens over het feit, dat dit zo niet kon en er is toegezegd dat er vóór augustus een oversteekplaats gaat komen. Zo komt geleidelijk het Maarten Maartenspad tot stand, eventueel met subsidie voor agrarisch- en landgoedbeheer, zodat de oversteek mogelijk op OMD 12 september door de Commissaris van de Koning wordt geopend.” Maarten Maartens Maarten Maartens is het pseudoniem van schrijver Jozua Marius Willem van der Poorten Schwartz die leefde van 15 augustus 1858 tot 03 augustus 1915. Samen met zijn vrouw is hij begraven op het kerkhof achter de kerk in Langbroek. Eenieder die wil helpen in het kader van NL-doet kan zich aanmelden via e-mail.