GroenLinks: fietser voorrang boven auto

Wijk bij Duurstede, 9 maart 2015. GroenLinks in de provincie Utrecht wil langs alle provinciale wegen vrijliggende fietsverbindingen en speciale snelfietsroutes. Dit is een van de speerpunten uit het 5-puntenplan Ruim baan voor de fiets dat GroenLinks-partijleider Bram van Ojik zaterdag in Utrecht overhandigd kreeg van de provinciale lijsttrekker Mariëtte Pennarts: “met een goed fietsnetwerk is de fiets een serieus alternatief voor de auto.”

Zaterdag 7 maart verwelkomde Pennarts GroenLinks-partijleider Bram van Ojik in Utrecht. Van Ojik gaf het startsein van de campagne Ruim baan voor de fiets!. Door de hele provincie Utrecht zijn op plaatsen waar fiets en auto samenkomen bordjes geplaatst met de slogans: “Voorrang voor de fiets” en “De fiets op 1”.

Fiets als serieus alternatief

Het aanleggen van een Utrechts netwerk van regionale snelfietsroutes is een van de vijf speerpunten voor de fiets voor GroenLinks in Utrecht. Dit plan moet leiden tot een perfect werkend provinciaal fietsnetwerk. Bovendien moet er een betere verbinding komen tussen fiets en OV. ‘Veel autoverkeer is lokaal en regionaal. Met een goed fietsnetwerk is de fiets een serieus alternatief voor de auto: schoon, gezond en ruimtebesparend. GroenLinks wil dat de provincie Utrecht hier de komende jaren fors in investeert’ zegt Mariette Pennarts, gedeputeerde in de provincie Utrecht en lijsttrekker voor GroenLinks voor de provinciale Statenverkiezingen.

Fiets vóór auto

Plaastgenoot Karin Boelhouwer, nr. 3 op de GroenLinks kandidatenlijst en Rob Willems, fractievoorzitter voor GroenLinks in Wijk bij Duurstede, geven aan dat dit wat hen betreft ook lokaal geldt. “De fiets krijgt wat GroenLinks betreft altijd voorrang boven de auto”, aldus Boelhouwer en Willems. “in en naar het centrum van Wijk valt er wat dat betreft nog wel wat te verbeteren, denk aan fietsvoorrangswegen en betere stallingsmogelijkheden”

GroenLinks beste fietspartij

GroenLinks is door de fietsersbond uitgeroepen tot de beste fietspartij van Nederland. De stad Utrecht wordt door internationale media de fietshoofdstad van de wereld genoemd. Pennarts: “Dat is voor GroenLinks geen reden om achterover te leunen, er is nog meer mogelijk. De provincie en gemeenten moeten de handen ineenslaan om een nog beter fietsnetwerk te realiseren. GroenLinks roept andere partijen in de provincie op om zich achter ons 5-puntenplan te scharen. Als de fiets lokale en regionale autoritten vervangt, is met minder geld een beter bereikbaar èn schoner Nederland mogelijk!”