Ongezouten: Mislukt

Wijk bij Duurstede, 30 oktober 2014. De raadselachtige paaltjes op het fietspad langs de Nieuweweg staan er niet meer. Een paar maanden geleden verschenen ze vanuit het niets en even plotseling zijn ze nu weer verdwenen, de omwonendenin vertwijfeling achterlatend. Het onweerlegbare bewijs wordt geleverd door deze foto, waarop de paaltjes inderdaad niet te zien zijn. Kijk zelf maar. Een foto van iets dat er niet is, ook daarvoor moet je bij Ditiswijk zijn. Er was wel het nodige om te doen in het voorjaar, toen die palen er opeens bleken te staan. De gemeente werd voor gek verklaard. Wat was dit voor waanzin en geldverspilling? Waarom hadden die ambtenaren het opeens op de Wijkse fietser voorzien? Er kwam al snel een rammelend verhaal vanuit het stadskantoor over schade door auto’s die gebruik maken van het fietspad. Een mooi staaltje denkwerk weer. Schade aan de stoeptegels voorkomen door er zelf met bruut geweld een aantal palen in te rammen. Maar dat lulverhaal heeft me wel aan het denken gezet, waardoor mijn leven er sindsdien een stuk gemakkelijker op is geworden.

Autorijden op het fietspad, dat ik er niet eerder op gekomen ben! Iedereen weet dat het bijvoorbeeld onmogelijk is om met de auto langs die krankzinnige kruising Zandweg/Steenstraat te komen. Daarom schiet ik nu, wanneer ik vanuit de binnenstad kom, ter hoogte van de Gouden Leeuw met rokende banden het fietspad op. Anders sta je zo maar een kwartier te wachten voordat je door kunt rijden. Even uitkijken bij de Shell voor argeloos overstekende klanten en dan vol gas rechtdoor, de verstopte binnenstad achter me latend. En vervolgens heb je de keuze om rechtdoor het fietspad langs de Zandweg te pakken (oppassen bij de bushokjes) of rechtsaf, fietspad Nieuweweg richting Leersum. De hele provincie ligt voor je open!

Inmiddels zijn de paaltjes dus weer weggehaald. Volgens de gemeente zijn er veel meldingen en klachten binnengekomen. Het zou te gevaarlijk zijn. Dat klopt trouwens wel. Ik heb meerdere keren de hele zijkant van mijn auto opengetrokken langs die kolerepaaltjes. Maar het geeft ook wel een kick, als je andere automobilisten moeizaam ziet remmen voor drempels terwijl je zelf in een noodgang de stoeptegels eruit rijdt. De gemeente zegt nu dat de proef is mislukt. Die conclusie trok men waarschijnlijk nadat er voor de zoveelste keer laksporen van mijn auto op de paaltjes waren aangetroffen. Ik zie dat zelf toch anders. Het hele experiment heeft maar zo‘n € 1.250 gekost dus waar hebben we het eigenlijk over? Ga maar na: dat geflopte citymarketingproject was zeker 16 keer zo duur!

Wat mij betreft is het iedere cent waard geweest. Het is dat de auto’s nu eenmaal niet op mijn rug groeien, anders wist ik het wel. Dan kwam ik de stoep niet meer af. Het structurele verkeersinfarct op de Markt zou ik omzeilen via het trottoir. Ze zoeken het maar uit, al die huisvaders die daar midden op straat met draaiende motor geposteerd staan terwijl moeder de vrouw snel het Kruidvat binnenschiet voor een flacon crèmespoeling. Die dubbel geparkeerde gezinsauto’s die opeens zonder enige aanleiding of waarschuwing in beweging komen, terwijl ik me er net stapvoets en met ingeklapte buitenspiegels langs probeer te wringen. Niks meer mee te maken. Ik zou ze glimlachend ontwijken en met de vlag van de VVV en de zonwering van de Engel als een tooi achter me aan wapperend in een wolk van uitlaatgas de Rijnstraat induiken. Maar het blijft voorlopig nog even bij dromen. Er staan daar namelijk toch wel erg veel paaltjes. Zie je nou wel dat ze helpen.

Janus