Column

De redactie van ditiswijk.nl stelt zich bij het schrijven van artikelen zo objectief mogelijk op. Een uitzondering hierop zijn onze columns.

Een column is een kort stukje proza waarin de auteur spits en uitdagend zijn mening ventileert. Columns kunnen persoonlijk, politiek of anderszins kritisch zijn; altijd hebben ze tot doel de lezer te emotioneren: te laten lachen, tot denken aan te zetten of boos te maken. Een echte column sluit aan bij de actualiteit.

Er gelden nauwelijks beperkingen voor het onderwerp van een column. Het gamma reikt van persoonlijke belevenissen tot de wereldpolitiek. De mening van een columnist is niet per definitie de zienswijze van de redactie. Een columnist wil met zijn bijdragen een gesprek op gang brengen of een persoonlijke visie doorgeven.

De Nederlandse rechter kent een grote mate van vrijheid toe aan columnisten in hun columns. Deze vrijheid kan zich ook uitstrekken tot teksten die, als ze buiten een column geschreven zouden zijn, als kwetsend of beledigend gekenmerkt worden.