Openbare verlichting heeft de aandacht

openbare-verlichting-5917Oplossingen openbare verlichting gecompliceerd/Foto: Kuifje
openbare-verlichting-5917

Oplossingen openbare verlichting gecompliceerd/Foto: Kuifje

Wijk bij Duurstede, 9 oktober 2014. Een oud contract met CityTec en de monopolypositie van Stedin zitten de gemeente in de weg om een vermindering in de storingen van de openbare verlichting af te kunnen dwingen.

Controle

Onder invloed van bezuinigingen worden meldingen over niet werkende lantaarnpalen niet meer aan het gemeentehuis maar rechtstreeks aan CityTec gedaan. Hiermee is het enige controlemoment van melding van een storing tot het moment van repareren verloren gegaan. Toezicht op de problemen met het elektriciteitsnetwerk dat wordt beheerd door Stedin is i.v.m. de technische complexiteit niet te realiseren door de gemeente.

Buurgemeenten

Of regionaal optrekken met buurgemeenten de positie van gemeenten sterker maakt om de terugkerende problemen in het elektriciteitsnetwerk het hoofd te bieden wordt nog onderzocht. Complicerende factor daarin is de ouderdom van het netwerk wat per gemeente verschilt.“Wachten met het oplossen van de problemen tot het netwerk (gedeeltelijk) over enkele jaren wordt vernieuwd is geen optie” liet wethouder Marchal vanmiddag weten in een gesprek met de redactie.

Nieuw contract

Vorige week hebben Marchal en de verantwoordelijk ambtenaar gesprekken gevoerd met de betrokken partijen. Alle partijen zijn het er over eens dat de beeldvorming en communicatie over de problematiek niet positief is en moet veranderen. Eind volgend jaar loopt het contract met CityTec af. “In de onderhandelingen naar een nieuw contract toe zal de insteek zijn de kosten te drukken en de servicegraad te verhogen. Buiten CityTec hebben wij inmiddels ook een andere partij benaderd”, liet Marchal weten. De gemeente gaat uitzoeken hoe een serviceniveau-overeenkomst in het nieuw te sluiten contract kan worden opgenomen.

Gemeenteraad

Eind van deze maand wordt de problematiek in een voorbespreking besproken met de gemeenteraad.  

Lees ook: